A jövő év egyik nagy hazai tőzsdei sztorija lehet a Budapesti Értéktőzsde részvényeinek bevezetése a parkettre, már csak ezért is érdemes figyelemmel kísérni a szektortárs régiós tőzsdeüzemeltetők teljesítményét. A már tőzsdén jegyzett Varsói (GPW) és Bukaresti Értéktőzsde (BVB) is a minap tette közzé harmadik negyedéves jelentését, melyekből vegyes kép rajzolódik ki a tőzsdeoperátorokról.

A kelet-közép-európai térség vezető tőkepiacának számító lengyel börzének még az erős tavalyi évhez képest is sikerült tovább növekednie a szeptemberben lezárt három hónapban. Árbevétele mintegy 3 százalékkal, 90,6 millió złotyra (1 złoty 78,9 forint) emelkedett, mivel a megugró nyersanyagárak révén élénkülő árutőzsdei forgalom ellensúlyozni tudta a visszaeső részvénykereskedési bevételeket.

Az árbevétel legnagyobb részét – 60 százalékát – pénzpiaci forgalom csaknem 7 százalékkal, 54,4 millió złotyra mérséklődött, döntően azért, mert a tavalyi, pandémiás boomhoz képest kevésbé aktívan kereskedtek a befektetők a részvényekkel és a határidős termékekkel. A kibocsátói díjakból közel ötödével nagyobb forgalmat realizált a tőzsdeüzemeltető, mivel a kevésbé bizonytalan piaci környezetben a 2020-asnál több vállalat merészkedett a parkettre. Tavaly 8, idén viszont már 11 új kibocsátást regisztrált a lengyel börze a vizsgált időszakban. A GPW piaci információs szolgáltatásaira továbbra is nagy volt a kereslet, a szegmens bevételei 4 százalékkal bővültek.

Az igazi húzóerőt azonban az árutőzsde adta, ahol bő ötödével, 36 millió złotyra ugrott a forgalom az egekbe szökő nyersanyag- és energiaárak révén. Az áramkereskedelemben 28, a gázpiaci kereskedésben pedig 80 százalékkal magasabb bevételt ért el a piacműködtető, amely a költségeit is kordában tudta tartani, kisebb mértékben a működési eredménye és EBITDA-ja is bővült. Az utóbbi soron 48,6 millió złotyt termelt a társaság, 3 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbit. A nettó eredmény soron mindez 13 százalékkal magasabb, 36 milliós nettó nyereségben csapódott le.

A Varsói Értéktőzsde parkettje, előtérben a részvénykereskedés kezdetét, illetve végét jelző csengővel

Fotó: JANEK SKARZYNSKI / AFP

A lengyelnél szerényebb teljesítményt tud felmutatni a román tőzsdét üzemeltető BVB csoport. Hiába ért el új mindenkori csúcsot a helyi blue chip részvényindex, a harmadik negyedévben így is kevesebben kereskedtek a bukaresti parketten. A 15 százalékkal visszaeső kereskedési díjbevételeket nagyrészt kompenzálni tudták a negyedével megugró egyéb – kibocsátói és forgalomban tartási díjakból származó, valamint információs – bevételek, a csoportszintű forgalom így csupán 2 százalékkal, 11,75 millió lejre (1 lej 73,8 forint) mérséklődött. 

A működési költségek viszont harmadával ugrottak meg, a magasabb munkaerőköltségek mellett az idén elindított, a BVB által finanszírozott részvényelemzési program, valamint a társaság imázsváltása is többletterhet okozott az időszak során. A két tényező eredőjeként a működési eredmény 3,65 millióról 0,55 millió lejre zsugorodott, az adózott nyereség pedig ezt szorosan követve harmadára, 1,19 millióra apadt. A negyedik negyedév kilátásai már kedvezőbbek, az év végéig ugyanis számos kisebb cég megjelenésével számol a parketten a BVB.