Az új vírus variáns hírére beszakadtak a piacok. Péntek hajnalban Ázsiában kezdődött az omlás. A japán Nikkei 2,53 százalékot, a hongkongi Hang Seng 2,67 százalékot, míg a kínai Shanghai Composite 0,56 százalékot esett. Az eladási hullám délelőtt elérte az európai piacokat is. Frankfurt, Párizs és London is 3 százalék körüli mínuszban kezdte a pénteki napot. Végül a DAX 4,15 százalékot esett, a CAC 40 4,75 százalékot, az FTSE pedig 3,64 százalékot.

Az amerikai tőzsdék csütörtökön a Hálaadás napján zárva tartottak, pénteken pedig rövidített kereskedés volt, de már nyitás előtt 1,7 százalékos mínuszba hajlottak a határidős indexek, míg a Dow Jones ipari átlag index 2,2 százalékot esett. 

Fotó: Shutterstock

Nap végére a DIJA 2,53 százalékot süllyedt, a Nasdaq Composite pedig 2,23 százalékot, az S&P 500 pedig 2,3 százalékot. 

A Wall Street Journal kiemelte, hogy a Dow Jones iparei átlag index legrosszabb fekete pénteki teljesítménye volt 1950 óta. De a Nasdaq Composite és az S&P 500 sem látott még ilyen fekete pénteket.

Az amerikai állampapírpiacot is a menedékkeresők uralták. A 10 éves kincstárjegyek hozamát 1,506 százalékra süllyedt  a Hálaadás előtti 1,644 százalékról. Hasonló hozamesést a tavaly márciusi  karantén pánik idején láthattunk putoljára. A Brent nyersolaj hordónkénti ára több mint 12  százalékkal, 69 dollárig csökkent.  A közel 8 százalékkal, 55 000 dollár alá süllyedt. 

Egész szektorok estek pénteken, így a légitársaságok részvényei, az olajpapírok, a bankrészvények, de a nyersanyagárak is

 – mondta a VG-nek Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: ugyanakkor, nem meglepő módon, felfelé indulnak az úgynevezett „karantén papírok”, melyek a tavalyi korlátozásoknak is nyertesei voltak. 

A Wall Street Journal a már a nyitás előtti kereskedésben is 13,9 százalékot ugró Moderna oltóanyaggyártót és a 6,2 százalékot emelkedő Pfizert emelte ki, 

továbbá a 2,3 százalékkal feljebb került  Netflix házimozi céget és a 3,5 százalékot emelkedő DoorDash online ételszállítót, mint a pénteki piaci mozgások nyerteseit. A "félnap" végére  a Pfizer 6,09 százalékot emelkedett, a Moderna 20,57 százalékot,  a Doordash 1,62 százalékot, míg a Netflix 1,12 százalékot.

A magyar piacon a Blue chipek közül az OTP szenvedte el a legnagyobb esést, 4,62 százalékot, közel 12 milliárd forintos forgalommal. 

Egyrészt, a szektorális hatás miatt, mint bankpapírt adták be, másfelől ez a részvény a „magyar papír”, a külföldi intézményi befektetők lényegében csak ezt a részvényt látják a hazai mezőnyből. A pesti tőzsdét annál is érzékenyebben érte a pénteki pánik, mert a feltörekvő piacokról már korábban megindult a tőkekivonás, elsősorban a dollárerősödés és a globális kockázatkerülés miatt. A héten végre megindult pozitív korrekciót törte derékba pénteken a nemzetközi tőzsdeomlás. 

A kriptopiacot is megbénította a félelem

A koronavírus legújabb változata szinte hisztérikus reakciót váltott ki. Számos ország készül lezárni a határait a vírussal érintett országok felől és a piacok is zuhanni kezdtek. Az eladási hullám nem kímélte a kockázatos eszközöket, így a kriptovalutákat sem.