A Dél-Afrikában felfedezett új vírusvariáns miatt pénteken újabb utazási korlátozások léptek életbe Olaszországban és Németországban, miközben Brüsszel az egész EU-ra kiterjedő repülési tilalmat fontolgat, írja euronews.com.

Az Európai Bizottság javasolni fogja a Dél-Afrikából induló légi forgalom felfüggesztését az új variánssal kapcsolatos aggodalmak miatt – közölte pénteken Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Németország és Olaszország már korábban bejelentette, hogy korlátozza a régióból érkező járatokat.

Róma megtiltotta a területére való belépést mindazoknak, akik az elmúlt 14 napban Dél-Afrikában tartózkodtak – közölte Roberto Speranza egészségügyi miniszter.

Az intézkedés által érintett országok Dél-Afrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambik, Namíbia és Eswatini – mondta a miniszter.

Berlin pénteken közölte, hogy nem fogadja a Dél-Afrikából érkező külföldi utazókat.

Az EU-n kívül az Egyesült Királyság és Izrael már bejelentette a dél-afrikai régióra vonatkozó utazási korlátozásokat az új variáns miatt.

Nagy-Britannia csütörtökön ideiglenesen megtiltotta a Dél-Afrikából, Namíbiából, Botswanából, Zimbabwéból, Lesothóból és Szváziföldről érkező járatokat péntektől, miután ezeken a helyekről jelentették a vírus megjelenését.

Naledi Pandor dél-afrikai külügyminiszter közleményében aggodalommal szól arról, hogy mekkora kárt okoz a brit döntés mindkét ország turisztikai iparának és vállalkozásainak. Hozzátette, Dél-Afrika felveszi a kapcsolatot a brit hatóságokkal, hogy megpróbálja rávenni őket a döntés felülvizsgálatára.

Grant Shapps, az Egyesült Királyság közlekedési államtitkára Twitteren jelentette be a döntést.

Szingapúr is bejelentette, hogy korlátozni fogja a Dél-Afrikából és a közeli országokból érkezőket, hogy távol tartsa a vírus új változatát – közölte pénteken az egészségügyi minisztérium. 

Minden olyan nem szingapúri vagy nem ottani állandó lakos, aki a közelmúltban utazott Botswanába, Szváziföldre, Lesothóba, Mozambikba, Namíbiába, Dél-Afrikába és Zimbabwébe, nem léphet be vagy nem utazhat át Szingapúron – közölték. 

A japán kormány pénteken döntött arról, hogy szigorítja a Dél-Afrikából és öt másik afrikai országból érkező látogatók határellenőrzését, miután felfedezték a koronavírus egy új változatát – jelentette a Jiji hírszolgálat.