A dél-afrikai Botswanában egy új, B.1.1529 nevű Covid-változatot azonosítottak. Korábban legalább négy fertőzöttről érkeztek hírek, a legfrissebb információk szerint további hét esetben mutatható ki az új vírusvariáns – írja a Sky News.

Dr. Eric Feigl-Ding, a washingtoni Amerikai Tudósok Szövetségének vezető munkatársa elmondta, hogy az új mutáns hat esetét Dél-Afrikában azonosították, egyet pedig Hongkongban erősítettek meg.

A variáns első eseteit november 11-én gyűjtötték be Botswanában, a legkorábbi dél-afrikai esetet pedig három nappal később regisztrálták

– mondta dr. Feigl-Ding.

Elmondta azt is, hogy Hongkongban egy 36 éves férfi betegedett meg, akinek a PCR-tesztje negatív volt, mielőtt Hongkongból Dél-Afrikába repült, ahol október 22. és november 11. között tartózkodott. November 13-án, a karanténban már pozitív lett a tesztjének eredménye.

Az új variáns agresszivitásával, fertőzőképességével kapcsolatban több tudós is aggodalmának adott hangot.

Magyarországon egyelőre a delta plusz variáns fertőz, amely magas lázzal, órákon át tartó vagy 24 órán belül legalább háromszor előforduló köhögési rohamokkal, a szaglás és az ízérzékelés megváltozásával vagy súlyosabb esetben a teljes elvesztésével járhat.

Idehaza 12 165 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 057 017-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A beoltottak száma 6 072 192, közülük 5 816 050 fő már a második oltását is megkapta, 2 153 117 fő pedig már a harmadik dózist is felvette. Aki még nem tette, az oltási akcióhéten, november 28-ig regisztráció és időpontfoglalás nélkül kérheti az oltást.