A General Motors januárban indította el BrightDrop nevű spin-off vállalatát, mely az utolsó mérföldes kiszállításban használatos elektromos járművekre összpontosít. Kevesebb mint egy év elteltével pedig már teljesítette is a cég az első szállítást – írta meg a New Atlas. A vállalat által legyártott EV600-as járműveket a FedExnek adták át, amely Kaliforniában fogja őket munkába állítani.

Az EV600 a BrightDrop első sorozatgyártású járműve, amely a GM történetében a leggyorsabban jutott el a koncepciótól a kereskedelmi forgalomba hozatalig. Az összkerékhajtású furgon 17 köbméteres rakodótérrel rendelkezik, és a GM által gyártott 20 modulos Ultium akkumulátorának segítségével akár 400 kilométeres távolságot is képes megtenni.

Fotó: AFP

A BrightDrop egy hete szállította le az első öt járművet a FedEx tervezett, 500 elektromos haszongépjárműből álló flottájából. A kisteherautók egy inglewoodi létesítményben kapnak majd helyet, és onnan fogják üzemeltetni őket. A vállalat egy 500 töltőállomásból álló hálózattal rendelkezik Kaliforniában, melynek köszönhetően a járművek folyamatos üzeme biztosított lesz.

Az elmúlt időszakban a FedEx egyre több lépést tett a fenntarthatóbb működés irányába. Ennek jó példája, hogy a Workhorse és a Smith Electric Vehicles által kifejlesztett, nulla károsanyag-kibocsátású kézbesítő kisteherautókat is bevetette. A FedEx tervei között szerepel az autonóm robotok és önvezető kézbesítő kaminok üzembe állítása is. A vállalat 2040-re a szén-dioxid-semleges globális működést tűzte ki célul.

Az első BrightDrop EV600-asok átadása történelmi pillanat, ami két vezető amerikai vállalat együttműködésének szellemében született – nyilatkozta az ügy kapcsán Mitch Jackson, a FedEx fenntarthatóságért felelős igazgatója.