Pozitívan fogadta a piac a Duna House (DH) pénteki bejelentését az olaszországi akvizícióról. Hétfőn a DH papírok 12 százalékos pluszban forogtak, 515 forinton megdőlt a történelmi csúcs. 

A HGroup hitelközvetítőt annak idénre várt EBITDA-ja több mint tízszereséért szerzi meg a DH, ez relatíve magas árazásnak tekinthető – írta hétfői kommentárjában a Concorde Értékpapír szenior részvényelemzője, Gaál Gellért. A tranzakció ugyanakkor pozitív és összhangban van a Duna House növekedési stratégiájával: azzal látványosan nő a magyar cégcsoport eredménye, piaci kapitalizációja és az olasz terjeszkedés híre felkeltheti a nemzetközi befektetők figyelmét is. 

Fotó: Vemi Zoltan / VG

Gaál Gellért egyelőre nem változtatott az 560 forintos céláron és a vételi ajánláson (mindkettő felülvizsgálat alatt van jelenleg). A Concorde-nál úgy látják, hogy a Duna House többféleképp profitálhat a tranzakcióval. Egyrészt továbbfejlesztheti a még épp csak elindított ingatlanközvetítői üzletágat a HGroupban, emellett pedig optimalizálható a DH-csoport tőkeszerkezete is: az akvizíció előtt a nettó adósságállomány az éves EBITDA alatti volt. Emellett pedig 5 milliárd forintnyi készpénzállománnyal rendelkezett a társaság, így valószínűsíthető, hogy a felvásárlásnak a jelek szerint nem lesz hatása az osztalékfizetésre. 

A Duna House jelezte, hogy fontolóra vett egy 6 milliárd forintos kötvénykibocsátást, a Növekedési Kötvényprogram keretein belül,

Gaál Gellért szerint ha a forrásbevonás megvalósul, azzal a HGroup meglévő adósságát refinanszírozhatja a magyar társaság. A kötvénykibocsátás kockázata egyébként alacsony, hiszen jelentős, 2,6 milliárd forint készpénzbeáramlás várható a következő évben a Duna House ingatlanfejlesztési projektjeiből. 

A szakértő szerint a tranzakció feltételei (a vételár első részlete 11,3 millió euró, amit az akvizíció lezárásakor kell kifizetni) kifejezetten előnyösek, hiszen nem okoznak likviditási problémákat. 

Az olasz hitelbróker 43,1 millió euró árbevételt ért el a szeptember végével záruló 12 hónapban, az időszak EBITDA-ja pedig 3,7 millió euró volt.

Ellentétben tehát a Duna House korábbi akvizícióival, ezúttal nyereséges vállalat csatlakozik a magyar cégcsoporthoz, s az eredmény-növelő hatás is jelentős: a DH idénre várt 2,3 milliárd forintos EBITDA-ja mellé a HGrouptól ugyanezen tételsoron 4,5 millió euró 70 százaléka csatlakozhat. 

Az új olasz leányvállalattól a következő három évben évi 13 százalékos EBITDA-növekedést vár el a Duna House, ha nem teljesül, akkor leváltható a HGroup vezetősége.