Folytatódhat a januári tőzsdei zuhanásban és szektorrotációban egyaránt tetten érhető piaci bizonytalanság és volatilitás a tőkepiacokon – figyelmeztetnek az Amundi szakértői. A vezető európai alapkezelő legfrissebb piaci kitekintésében továbbra is óvatosságot javasol a befektetőknek, szerintük ugyanis túl korai még az év elején látott árfolyamesések után beszállási pontokat keresni.

Fotó: Shutterstock

A nagy árfolyamkilengések egészen addig velünk maradnak, amíg a piacok újraértékelik a várható inflációs pályát és az erre érkező jegybanki válaszokat, így a monetáris környezet csekély változása is jelentősen befolyásolhatja a részvények teljesítményét. A tisztes és az azt továbbra is viszonylag támogató pénzügyi környezet miatt azonban minden bizonnyal elkerülhető egy nagyobb piaci összeomlás.

Az Amundi alapforgatókönyve szerint idén egy számjegyű részvénypiaci hozamokkal kell megbarátkozniuk a tőzsdézőknek.

Regionálisan az európai és a japán részvényeket kedveli jelenleg a befektetési szolgáltató, míg a feltörekvő piacok közül Kínában és Indiában lát kedvezőbb értékeltségeket. A zászlóshajónak számító amerikai indexek stagnálhatnak idén, az egyedi részvények között azonban a tengerentúlon is nyílhatnak vonzó lehetőségek.

A hosszú évtizedekig háttérbe szoruló visszatérésével a befektetőknek a reálhozamok elérésére kell fókuszálniuk, amihez a jelenleg is zajló, a növekedési papírokból az értékalapú részvények irányába tartó piaci rotáció megjátszása kulcsfontosságú. A 2022-es év fő témája is ez az átcsoportosítás lehet, így a befektetőknek is a relatíve alulértékelt, stabil fundamentumokkal és magas árképzési erővel rendelkező value részvények felülsúlyozása ajánlott.

Európában a várható robusztus gazdasági növekedés és az értékalapú papírok túlsúlya ad okot az optimizmusra. Az itteni cégek egyelőre gördülékenyen át tudták hárítani emelkedő költségeiket a fogyasztókra, az iparcégek mellett a kamatemelésre érzékeny bankszektor is kínál jó lehetőségeket.

Az Egyesült Államokban a technológiai cégek nagy súlya miatt nehezedhet nyomás a vezető indexekre, egyedi kiválasztás alapján azonban a ciklikus – bankok, nyersanyag- és energiatermelők – részvények, valamint a defenzívebb egészségügyi és távközlési szektor papírjai is vonzó árazáson forognak mostanra.

A feltörekvő piacok közül elsősorban a Hongkongban jegyzett papírok tűnnek vonzónak, a nagy zuhanások során itt ugyanis már a jövő bizonytalanságai is beépültek az alacsony árazásokba, miközben a szabályozó környezettel kapcsolatos aggályokat is túlreagálta a piac.

Kedveli az Amundi a pozitív fogyasztási, energia- és nyersanyagsztorikat is. Az utóbbiak között Indiát, Oroszországot és Magyarországot nevesíti az elemzés, igaz, ezekben az országokban a geopolitikai kockázatokat is kiemelten monitorozza az alapkezelő.

Nem feltétlenül kell lemondani a kötvényekről sem. Ebben az eszközosztályban a rögzített kamatozású helyett a rugalmas eszközök kerülhetnek előtérbe, ahogyan a magasabb hozammal kecsegtető fejlődő piaci értékpapírok is fontos portfólióelemek lehetnek a negatív reálhozamú környezetben.