A lengyelországi Lotos kúthálózat megvásárlása során nagyjából kétszer annyi EBITDÁ-t vesz a Mol, mint amennyit ad – hangzott el a magyar olajtársaság szerda délutáni varsói sajtótájékoztatóján. A 417 lengyel töltőállomás árát ugyanis 200 millió dollár értékben készpénzben egyenlítik ki, míg egy swap ügylet keretében 185 kutat adnak át Magyarországon, illetve Szlovákiában a lengyel PKN Orlennek.

Világi Oszkár, a Mol-csoport vezérigazgató helyettese (b) és Jacek Sasin lengyel miniszterelnök-helyettes FOTÓ: Mol

A lengyel kutak közül 270 ingatlantulajdonnal együtt kerül a Molhoz, míg 147 franchise rendszerben. Az is fontos elem, hogy a Mol egy céget vesz át menedzsmenttel, munkaerővel és szaktudással, de ellentételezésként töltőállomásokat ad. Bár a Lotos lógót használhatják, de a tervek szerint másfél év alatt bevezetik a megvásárolt lengyel hálózatban a Mol brandet.

A magyar olajtársaság ambicionálja a második piaci pozíció elérését, ehhez további 100-150 töltőállomás megszerzése szükséges.

A megvásárolt hálózat továbbértékesítését nem tervezi a Mol, s cáfolták azt a lengyel sajtóvéleményt, hogy az orosz érdekeket szolgálnák Varsóban.

Megveszi a Mol a magyarországi Lukoil kutakat

A Mol 79, Lukoil márkanév alatt üzemelő benzinkutat vesz át a Normbenz Magyarország Kft. megvásárlásával.