Kötvényárfolyamok zuhanórepülésével kezdődött az új esztendő a tengerentúlon, ami az egekbe röptette az árakkal éppen ellentétesen mozgó kötvényhozamokat. A 10 éves kincstárjegy referenciahozama, amely a kötvényárak esésekor emelkedik, már az idei első kereskedési napon 1,628 százalékra ugrott az év végi 1,496-ről. Múlt péntekre 1,769 százalékon állapodott meg, ami meghaladja a tavalyi 1,749-es hozamcsúcsot, s 2020 januárja óta a legmagasabb hozamszint.

Fotó: ROBERTO SCHMIDT / AFP

A 10 éves kötvények rossz hete nem okozott katasztrófát a részvénypiacokon. Az S&P 500 ugyan 1,9 százalékkal csökkent, de ez nem váltott ki komoly meglepetést, mert a befektetők arra számítottak, hogy a hozamok emelkedni fognak ebben az évben. Emellett a historikus tapasztalatok szerint a részvényindexek általában jól teljesítenek azokban az években, amikor a jegybank a monetáris politika szigorításának korai szakaszába lép. Ennek ellenére

a hozamok ugrása gyorsabban történt, mint ahogy azt a legtöbben várták,

s ez jelentős volatilitást váltott ki a piacon. A NASDAQ Composite 4,5 százalékot veszített értékéből az elmúlt 10 hónap legrosszabb hetében, mivel a növekvő hozamok a technológiai vállalatok részvényeit sújtották, melyek árazása a jövőben várható nyereségre épül.

Az emelkedő hozam nem feltétlenül kedvezőtlen jelenség. A Wall Street Journalnak nyilatkozó elemzők szerint, amíg a rövid lejáratú kötvények esetében ezek a Fed kamatemelésére vonatkozó várakozásokat tükrözik, addig a hosszabb lejáratú kötvények körében azt jelzik, hogy ezek a kamatemelések nem okoznak recessziót. Az olyan konjunktúraérzékeny ágazatokban, mint a bankszektor vagy az ipar és az energetika, a részvényárfolyamok emelkedtek a múlt héten. Az S&P 500 pénzügyi szektor 5,4 százalékkal állt magasabban, ami 2010 óta a legjobb évkezdő hét volt.