Amikor a koronavírus-járvány hatására zuhanni kezdtek a piacok, a Fed egyik alelnöke Richard Clarida is pánikba esett, így 2020 február 24-én megvált három részvényalapjától. Miután az amerikai központi bank vezetői február 26-án összegyűltek megvitatni a járvánnyal kapcsolatos lépéseket, Florida megnyugodott és visszavásárolta ezen érdekeltségeit, majd a nyilvánosság előtt ezt mint előre tervezett portfólió változtatást jelentette be. Miután fény derült a szerencsés időzítésű üzletekre, a jegybankárt számos kritika érte, ezért hétfőn bejelentette lemondást – írja a CNBC.

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államok jegybankjának nem ő az egyetlen vezető tisztviselője, akit szerencsés üzleteken kaptak, és nem is ő az egyetlen, aki emiatt lemondásra kényszerült. Tavaly szeptemberben a bostoni Fed élén álló Eric Rosengren hagyta el pozícióját, orvosi problémákra hivatkozva. Clarida megbízása egyébként január 31-én egyébként is lejárt volna, ám hétfői lemondása már pénteken életbe lép.

Az ország politikai és gazdasági hivatalnokai által végrehajtott tőkepiaci kereskedelemben azonban nem csak a Fed alkalmazottai érintettek, egyre több kritika éri a törvényhozásban ülő képviselőket és szenátorokat is jól időzített tranzakcióik kapcsán.