Bejelentette lemondását a bostoni Fed élén álló Eric Rosengren – írja a CNBC. A jegybankárt sokan támadtak azon értékpapírügyletei miatt, melynek során olyan ingatlanalapokban tartott 151 ezer és 800 ezer dollár közötti tőkét, melyek jelzálog-alapú értékpapírokkal is rendelkeztek, melyekből a Fed 700 milliárd dollár értékben vásárolt.

Jerome Powell méltatta távozó kollégáját
Fotó: Eric BARADAT / AFP

Rosengren lemondólevelében megromlott egészségi állapotára hivatkozott, mint írja 2020 júniusa óta a vesetranszplantációs várólistán is rajta van, orvosai szerint a stressz csökkentése és más életmód változtatások segítségével több esélye és több ideje van elkerülni a dialízist. A 64 éves jegybankár a tervek szerint jövő júniusban ment volna nyugdíjba.

A jegybankárok gyanús kereskedései a múlt héten kerültek az érdeklődés középpontjába, ezekben a dallasi részleget vezető Robert Kaplan, a richmondi Thomas Barkin és a Fed elnök Jerome Powell mellett Rosengren is érintett volt, ám lemondólevele nem foglalkozik ezen ügyekkel. A bostoni Fed vezető szerepet játszott a jegybank által tervezett lehetséges digitális pénzzel kapcsolatos kutatásokban.

Jerome Powell közleményben búcsúzott kollégáját, melyben kiemelte, hogy Rosengren hajthatatlan fókuszát a pénzügyi rendszer stabilitásának biztosítása kapcsán. Powell szerint hiányozni fog a nyugdíjba vonuló szakember.