A Mol kezébe kerülhetnek a lengyel Lotos olajvállalat benzinkutjai a Radio Zet lengyel kereskedelmi csatorna információi szerint. A csatorna úgy tudja, hogy a döntést jövő héten hozzák nyilvánosságra, ám ezt hivatalosan még nem erősítették meg.

A lengyel vállalat kútjai azért lettek eladók, mert a céget a tervek szerint átveszi a PKN Orlen lengyel üzemanyag- és energiaszolgáltató. Azonban az átvétel engedélyezését az Európai Bizottság a többi között ahhoz a feltételhez kötötte, hogy eladják a Lotos töltőállomásainak 80 százalékát, valamint 30 százalékos részesedést is a cég gdanski olajfinomítójában.

Fotó: Kallus György / VG

A rádió úgy tudja, hogy a benzinkutakat a Mol csoport, az olajfinomítóban való részesedést pedig a világ második legnagyobb olajtermelője, a szaúdi Saudi Aramco vásárolja meg.

A Lotos hálózata mintegy 700-800 benzinkutat foglal magába, ezek ára egységenként átlagosan 1,5-2 millió dollár lehet. A Mol legutóbb tavaly augusztusban megerősítette, hogy a vállalat érdeklődik a lengyel kiskereskedelmi piac iránt.