Az izraeli kommunikációs minisztérium továbbra is halogatja az engedély megadását Spacecom műhold-üzemeltető társaság eladására. A Spacecom az AMOS műholdflottát üzemelteti, tulajdonosai már korábban megszavazták, hogy a részvényeik 51 százalékát eladják a 4iG-nek.

Helyi lapok szerint a kommunikációs minisztérium azért vonakodik és halasztja az üzlet jóváhagyását, mivel aggályosnak tartják a 4iG és Orbán Viktor miniszterelnök közötti kapcsolatokat. 

Fotó: Shutterstock

Yoaz Hendel kommunikációs miniszter eddig azért nem írta alá az üzletet, mert az Izraeli Biztonsági Ügynökség aggályosnak tartja, hogy egy külföldi érdekelt fél ellenőrizheti majd az AMOS kommunikációs műholdakat, amelyeket az izraeli biztonsági szervek is használnak. 

További aggodalomra ad okot, hogy a 4iG főrészvényesei szoros kapcsolatban állnak Orbánnal – írta a The Jerusalem Post, a lap szerint ráadásul ezek a kapcsolatok az Egyesült Államokat is aggasztják.

A Spacecom–4iG-üzletet 2021 júniusában jelentették be. A Spacecom közgyűlése tavaly decemberben engedélyezte részvényei 51 százalékának eladását a magyar cégnek. A Spacecom legnagyobb ügyfele az izraeli kormány, a 2020-as bevételeinek egyharmada kormányzati szerződésekből érkezett.

Yoaz Hendel tavaly hasonlóan járt el a Cellcommal, Izrael második legnagyobb távközlési vállalatával, amelyben a hongkongi székhelyű Hutchison cég szeretett volna többségi részesedést vásárolni. Hivatalosan nem utasította el az ajánlatot, de a biztonsági aggályok és az amerikai nyomás miatt nem engedélyezte azt. A Hutchison végül visszavonta az ajánlatot, és egy izraeli csoport szerezte meg a Cellcom irányítását.