Azonnali lépéseket tesz hétfőn az Egyesült Államok az orosz központi bank dollártranzakcióinak betiltására és így az orosz befektetési alap teljes blokkolására – közölték magas rangú kormányzati tisztviselők Washingtonban. Ez az agresszív lépés a CNN szerint kiüti Oroszország kezéből egyik legerősebb eszközét, amellyel a szankciók hatását enyhíthetné, a rubelt megtámaszthatná.

Fotó: Shutterstock

A cél az, hogy megakadályozzuk Oroszország hozzáférését az úgynevezett „vészhelyzeti alaphoz”, amelyre Washington szerint Moszkva az ukrajnai invázió kapcsán számított.

A Németországgal, Franciaországgal, Nagy-Britanniával, Olaszországgal, Kanadával, az Európai Unióval és másokkal közösen hozott átfogó új szankciók miatt az orosz gazdaság már most is szabadesésben van.

Egyetlen ország sem szankcióbiztos

– mondta a Fehér Ház egyik tisztviselője. „Putyin 630 milliárd dolláros hadi tartaléka csak akkor számít, ha azt a valutája megvédésére tudja használni, konkrétan, ha e tartalékból rubelt vásárol – tette hozzá. – A mai intézkedés után ez többé nem lehetséges, és az Oroszország-erőd merő mítosszá válik.”

A blokkolás egy a nyugati kormányok által hónapokon át folytatott tervezés és előkészítő munka csúcspontja, amit technikai, diplomáciai és politikai csatornákon keresztül végeztek, beleértve a legmagasabb szinteket is – fűzték hozzá.