Mérsékelte a Richter részvényeire vonatkozó árfolyamvárakozását kedden az Erste, amely az eddigi 9930 forint helyett már csupán 9350 forintra várja a gyógyszergyártó kurzusát.

A visszavágott célár így is 18 százalék feletti felértékelődési lehetőséggel kecsegtet a hétfői záróárhoz képest. A bankház változatlanul felhalmozásra ajánlja a részvényt.

A célárcsökkentés alapvetően a magasabb kockázatmentes hozammal magyarázzák, hiszen a befektetési szolgáltató a Richter eredményvárakozásait is megemelte. Míg a 10 éves hozam 3 százalékról 4,5 százalékra emelkedett, addig az Erste tavalyi és idei évre vonatkozó profitvárakozását 5-10 százalékkal srófolta fel.

Fotó: Róka László/MTI

A magyar gyógyszercég legfőbb húzóereje továbbra is a Vraylar (cariprazine), melytől a tavalyi 1,73 milliárd dollár után idén 2,2 milliárd dollár bevételt vár az amerikai forgalmazó partner Abbvie. A súlyos depressziós zavar (MDD) alkalmazási terület nélküli csúcs értékesítésre is 4 milliárd dollár a cég várakozása. Az MDD indikációra ugyanakkor akár még idén megérkezhet a jóváhagyás, ez pedig tovább emelheti a várható eladásokat.

Az Erste szerint ugyan a Richternek egyelőre nincs még egy akkora dobása, mint a cariprazine, ám ezzel együtt is egy erőteljes portfólió megújítás zajlik a társaságnál, ami szintén pozitív.

A tavaly vásárolt Evra fogamzásgátló tapasz értékesítése is jól alakul, emellett felfutó fázisban van két tavaly bevezetett új gyógyszerének, a méhmióma kezelésére szolgáló Relugolix, valamint a Drovelis fogamzásgátló értékesítése is. A cég első bioszimiláris készítménye, a Terrosa életciklusa elején jár, 2025-től pedig újabb termékek, a denozumab és a tocilizumab jelenhetnek meg a portfólióban.

A Richter értékeltsége sem tekinthető feszítettnek az Erste szerint, hiszen 12,7-es előremutató P/E rátán és 7,8-as EV/EBITDA-n forog a

A nagyobb oroszországi kitettséggel rendelkező, és továbbra is generikus termékekben utazó szlovén szektortárs Krka pedig 11,9-es P/E-n és 6,6-os EV/EBITDA-n forog. Historikusan ez az értékelési különbözet sokkal nagyobb szokott lenni a Richter javára. A bankház továbbra is úgy véli,

ha netán háború törne ki Ukrajna és Oroszország között, az elsősorban a rubel árfolyamán keresztül éreztetné hatását, mivel a szankciók a gyógyszergyártásra általában nem szoktak kiterjedni.

A Refinitiv adatbázisában szereplő szakértői célárak átlaga az osztrák pénzintézeténél valamivel optimistább, 9711 forint, ami 23 százalékkal magasabb a jelenlegi árfolyamnál. Kilenc elemző közül hatan vételt, további hárman pedig tartást javasolnak.