Hétfőn megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját a Richter vezetősége, az eseményen a 2021-es évet értékelték, de kiemelt figyelem jutott az ukrajnai háború cégcsoportot érintő következményeinek is. 

A cariprazine amerikai forgalma hat éve két számjegyű növekedést produkál, így volt ez tavaly is. Az Amerikában Vraylarként forgalmazott készítmény 9-10 hónap múlva kaphatja meg az engedélyezést a major depresszió kiegészítő kezelésében való alkalmazásra – mondta a Richter vezérigazgatója.

A bevétel régiós megoszlása egyre kevésbé fontos a Richter-csoport számára – hangzott el –, amelynek az a magyarázata, hogy a társaság egyre inkább specialty pharmaként definiálja magát, mindenesetre 2021-ben a gyógyszergyártó valamennyi régiója kisebb-nagyobb forgalomnövekedést ért el, egyetlen kivétel az orosz piac volt. A kutatás-fejlesztési kiadások 29 százaléka originális kutatásra ment el (a cariprazine klinikai vizsgálataival együtt). Mindezeket is figyelembe véve 26,7 százalékos lett tavaly a gyógyszegyártás üzemieredmény-hányada. 

Bogsch Erik, a Richter elnöke hangsúlyozta, a cég már két orosz válságot túlélt, a cél, hogy a mostaniból is kikecmeregjen.

1998-ban a dollár/rubel árfolyam a négyszeresére nőtt, majd 2014-ben körülbelül 50 százalékos leértékelődés következett be a rubelt illetően. A mostani rubelárfolyam teljesen kiszámíthatatlan.

1997-ről 1998-ra a Richter-értékesítések 30 százalékkal estek vissza (dollárban) az orosz piacon, ezt a krízist 5-6 év alatt sikerült csak ledolgozni. A következő 2013-ról 2014: az orosz sales 70 millió dollárt esett, ebből viszont nem sikerült feltápászkodni, a Richter megmaradt nagyjából ezeken az értékesítési szinteken. Mára már az USA a cég fő piaca, sőt Nyugat-Európa is fontosabb az orosz, ukrán piacnál.

Bogsch Erik hangsúlyozta,

természetesen aggasztó az ukrajnai háború, de a cég stabil lábakon áll azután, hogy csökkent a vállalat kitettsége az érintett országok felé. A gyógyszerszegmensben a két ország súlya az árbevételen belül 20 százalék volt.

Két számjegyű árbevétel-növekedésről és a tavalyihoz hasonló profitmarzsokról tervezett beszámolni a menedzsment, de az ukrajnai háború kitörésével ez a terv már nem erősíthető meg. Három csapást szenvedhet el a Richter: az egyik a rubel árfolyamhatása (30 százalék leértékelés káoszt jelent). A másik a volumen: nem tudnak gyógyszert szállítani most már Ukrajnába. A harmadik a fizetőképesség: az orosz szankciók ugyan nem vonatkoznak a gyógyszercégekre, de megkérdőjelezik, hogy az ottani vevőpartnerek fizetőképesek maradnak-e.

Ha sérül a rubel konvertibilitása, akkor sérül a és nehézkessé válnak a tőkeműveletek

– mondta Orbán Gábor. A következő hetekben kiderül, hogyan folytatódik az elszámolás az orosz partnerekkel. Attól is lehet tartani, hogy az Oroszországban forgalmazott készítményeik egy része árbefagyasztás alá kerül (most 60 százalék a szabadáras termék). 

A tavalyi árbevétel – euróban – szintje elérhető, üzemi eredmény tekintetében viszont ez nem garantálható – tette hozzá a vezérigazgató. A forgalom szinten tartásának további feltétele, hogy a Richter orosz piaca ne omoljon össze. A kiemelt termékekkel azonban ezek a hatások kompenzálhatók.

Ilyen a várhatóan 2,8 milliárd dollár forgalmat elérő Vraylar, amelyből jelentős royaltynövekedés realizálható. Ez és a többi originális készítmény összesen több mint 100 millió eurós bevételtöbbletet eredményezhet. 

Újdonság, hogy ez évtől a Richter él a devizafedezeti ügyletek adta lehetőséggel, de ez nem hat az EBIT-re, hanem pénzügyi eredménysoron jelentkezik majd, a remények szerint pozitívumként. 

Az oroszországi üzemük államosítására nem számít a menedzsment, ellátási zavarokra viszont igen, mint ahogy valamilyen szintű veszteségleírásokra is (a nem fizető partnerek miatt). A vevőkövetelések csak a háborús helyzetig biztosítottak (10 százalékos önrész mellett), de azóta teljesen új a helyzet. Ha mégis bekövetkezne jogfosztás (államosítanák a moszkvai üzemet), elméletileg annak is több fokozata lenne. 

Az ukrán–orosz helyzet fejleményeit valószínűleg figyelembe veszik az osztalékjavaslat megállapításakor. Jelenleg annyi jelenthető ki, hogy a 25–40 százalékos eredményarányos sávon belül maradva, annak alsó szintjét valószínűleg kifizetik a részvényeseknek.

A legoptimistább várakozásokat is felülmúlta a Richter

Rekord negyedéves nettó eredménynek örülhetnek a részvényesek.