Tim Cook vezetése alatt a világ legértékesebb vállalatává vált az Apple, piaci kapitalizációja egy pillanatra még a 3 ezer milliárd dollárt is meghaladta, ám a 2021-ben vezérigazgatói pozíciójának tizedik évét ünneplő Cook bónusza mégis kiverte a biztosítékot a részvényesek körében – írja a Financial Times.

Nem is csoda, hiszen a vezető 2021-es javadalmazása mindent egybevetve 98,7 millió dollárra rúgott. Az adójogszabályok miatt ennek csak a töredéke volt a fizetése, ami 3 millió dollárt tett ki, amihez 12 millió dolláros pénzjutalom és 82 millió dolláros részvénycsomag társult, de 

Cook személyi biztonságára is elment 630,630 dollár és a céges magángép költségei is 712,488 dollárra rúgtak.

Fotó: Apple Inc. / AFP

A Szilícium-völgy egyik vezető részvényesi tanácsadó testülete, az Institutional Shareholder Services ezért azt tanácsolja ügyfeleinek, hogy ne szavazzák meg a részvényesek közgyűlésén ezeket a bónuszokat, különös tekintettel a részvénycsomagra, de úgy gondolják, hogy a biztonsági és a magángéppel kapcsolatos költségek is meghaladják a hasonló vállalatoknál megszokott értéket.

Cook 2011-ben vette át a cég vezetését, mely azóta értékét több mint tízszeresére növelte, 

a cég részvényei pedig az elmúlt év során is több mint 30 százalékot drágultak, utolsó negyedéves jelentésében, a tavalyi év utolsó negyedévére pedig 34,6 milliárd dolláros, az egy évvel korábbinál 20 százalékkal magasabb nyereséget könyvelt el a vállalat.

A részvényesek dolgát nehezíti, hogy tavaly 95 százalék a vállalat javaslata mellett voksolt, ráadásul a kérdésben a részvényesek szava nem bír döntő erővel, csak tanáccsal szolgál az igazgatótanács számára. Cooknak nincs oka aggódnia a pénzügyei miatt azért sem, mert a tavalyi évben lejárt a tizedik éve az Apple élén, így a kinevezésekor neki ítélt részvénycsomag utolsó részlete is lejárt.

A 2011-es csomagot 2013-ban módosították, hogy a jutalom fele teljesítményhez kötött legyen, ezeket a léceket azonban az Apple átugrotta, miután tavaly augusztusban az Apple részvényei 3 év alatt 192 százalékot erősödtek. 

A részvényeladási moratórium lejártát Cook ugyanabban a hónapban 752 millió dolláros eladással ünnepelte meg. 

A vállalat igazgatótanácsa azonban múlt hónapban közzétett közleményében a vártnál jelentősen jobb eredményekre hivatkozva továbbra is elfogadhatónak tartja a kompenzációt.

A részvényeseknek némi reményt az adhat, hogy a tavalyi évben az S&P 500 vállalatainál rekordot döntött a csúcsvezetők fizetése elleni tiltakozás, igaz, az még így is csak az 500 vállalat töredékét jelentette.