A Biden-kormányzat szankciókat készít elő az olyan orosz vállalatok és fedőcégeik ellen, amelyek szerinte az orosz hadsereg és hírszerzés számára szállítanak árukat és szolgáltatásokat, beleértve a kettős - katonai és polgári - felhasználású alkatrészeket is.

Az amerikai pénzügyminisztérium úgy tervezi, már a jövő héten bejelentik a szankciók újabb, még szigorúbb körét. Ezek a Wall Street Journal által megtekintett dokumentumok szerint az orosz védelmi ipar működéséhez kulcsfontosságú nyugati technológiákra fókuszálnak. Különös tekintettel azon vállalatokra, melyek az orosz hadiipari beszerzési hálózat részei.  

Az érintett cégek között van a Serniya Engineering és a Sertal, s több fedőcégük. Bár a két orosz vállalat már korábban is szerepelt az amerikai kereskedelmi minisztérium, érzékeny technológiák exportját korlátozó fekete listáján, de eddig nem tiltottak meg velük minden üzleti kapcsolatot.

A pénzügyi tárca tervezett szankciója azonban minden ügyletre kiterjedne, területi korlátozás nélkül, a pénzügyi finanszíroztásól a már korábban vásárolt berendezések  alkatrészellátásig. Beleértve az oroszországi gyártás nyersanyagszükségletét is.  

Szakértők szerint most az amerikai adminisztráció a nyugati technológiáktól erősen függő  orosz hadiipar ellátási láncait támadja. Ami például hamar kínzó csiphiányt okozhat az orosz védelmi ágazatban.