Közlemény jelent meg az OTP Bank weboldalán, amelyben a pénzintézet vezetése az orosz–ukrán háborúra és annak piaci következményeire reagált.

Mint írták, azon dolgoznak, hogy Ukrajna pénzügyi infrastruktúrája, így a gazdaság egésze működőképes maradjon a háborús körülmények között is. Ukrajnai leánybankunk tevékenységének fenntartása mellett több millió eurós támogatással, tárgyi adományokkal, munkatársaink és ügyfeleink körében indított több százezer euró értékű humanitárius adománygyűjtéssel és 160 menekült elszállásolásával, ellátásával járulunk hozzá a válsághelyzet kezeléséhez.

Hozzátették, oroszországi leánybankjuk működését teljes mértékben alárendelik a nemzetközi szankciós előírásoknak.

Fokozatosan leépítjük a vállalati hitelportfóliónkat, nem fektetünk orosz állampapírokba, illetve ezek forgalmazását a teljes nemzetközi OTP-csoportban felfüggesztettük. Az OTP Bank Nyrt. nem nyújt finanszírozást oroszországi leánybankja számára.

Azt is mérlegelik, hogy szükség van-e további változtatásokra az OTP-csoport oroszországi jelenlétével kapcsolatban. Minden lehetséges döntést számba vesznek, ezek között elemzik az orosz piac esetleges elhagyásának feltételeit és következményeit is.

A bank részvényeinek árfolyama pénteken 2 százalékkal esik. Pedig az elmúlt napokban közel 40 százalékkal emelkedett az árfolyam, a bankpapír piacán aznap is kitartott az optimizmus, amikor a JPMorgan elemzője durván visszavágta a célárat. A március 4-i gyorsjelentés napjától folyamatosan vásárló Sertorius Fund az elmúlt napokban már nem lehetett aktív az OTP-papírok piacán, bejelentés nem érkezett további részvények vásárlásáról.

Csütörtökön hasonló tartalmú nyilatkozatot tett a közép-európai bankok közül a legnagyobb orosz kitettségű Raiffeisen vezérigazgatója. Az OTP-csoport negyedik negyedéves eredménybeszámolója után tartott sajtótájékoztatón Csányi Sándor elnök-vezérigazgató még arról beszélt, hogy arra számít, mindkét érintett ország piacán bent maradnak az OTP-leányvállalatok. Délelőtt 11 óra után közel 3 százalékos mínuszba kerültek az OTP-papírok.

Az orosz leánybank tavaly 37,6 milliárd forint nettó profitot ért el, ez a csoportszintű eredmény 7,6 százaléka. A bankcsoport kockázattal súlyozott eszközeiből 822 milliárd forint kapcsolódott az orosz leányvállalatokhoz 2021 végén. Ez a 3037 milliárd forintos csoportszintű saját tőke 27 százaléka.