A JPMorgan bejelentette, hogy 

kizárja az orosz államadósságot és vállalati adósságot az összes széles körben nyomon követett fix kamatozású indexéből. 

Fotó: Shutterstock

A döntés március utolsó napján lép életbe, és érinti a feltörekvő piaci kötvényindex (EMBI) és a vállalati feltörekvő piaci kötvényindex (CEMBI) kosarát. Oroszországgal együtt Fehéroroszország államadóssága is ki lesz zárva a bank környezetvédelmi, társadalmi és kormányzáshoz kapcsolódó indexeiből március 31-től. A nagy nyilvános indexek mellett az orosz adósságot minden egyedi indexből is kivonják. 

A JPMorgan EMBI benchmarként szolgál 415 milliárd dollárnyi eszköz számára, míg a CEMBI követő eszközök 140 milliárdot tesznek ki. 

Az EMBI kosarában névértéken 34 milliárd dollárnyi orosz állampapír, míg a CEMBI-kosárban névértéken 28 milliárdnyi szerepel, olyan kibocsátóktól, mint a Gazprom vagy a Sberbank.

Az invázió előtt az orosz államadósság a JPMorgan helyi pénznemű feltörekvő piaci kötvényindexének mintegy 6 százalékát és a dollárban denominált kötvények indexének 2,7 százalékát képviselte. Az orosz államkötvény-árfolyamok csökkenése és a rubel zuhanása nyomán a súlyok 1,8, illetve 0,7 százalékra zsugorodtak.

Más indexek már kivonták az orosz értékpapírokat a feltörekvő piaci referenciamutatóikból, köztük az MSCI, az FTSE Russell és az S&P Dow Jones.