Gyorsan változik a helyzet az olajpiacon, a Mol ugyanis máris frissítette szerda délelőtt kiadott becslését arra vonatkozóan, hogy a hét elejétől az üzemanyagok nagykereskedelmi eladási árára is kiterjesztett, literenként 480 forintos ársapka mekkora bevételkiesést okoz a társaság számára a benzin és a gázolaj aktuális nagykereskedelmi listaárához képest. 

Délelőtti közleményükben még literenként 19,6 forintos bevételkieséssel kalkulált a nagyvállalat, jelezve ugyanakkor, hogy ez a világpiaci helyzetnek és a dollár-forint árfolyam változásának megfelelően változhat. A Brent olaj ára ugyanis folyamatosan emelkedik, 2014 óta először átlépte a 100 dolláros hordónkénti árat a napokban, és a forint is jelentősen gyengült a dollárhoz képest. 

Fotó: Kallus György / VG

Szerdán nap közben pedig ténylegesen változott is az árkörnyezet, a benzin nagykereskedelmi listaára 501,8, a gázolajé pedig 521 forintra emelkedett, ennek megfelelően 

a Mol jelenleg 34,5 forinttal kevesebb bevételt könyvel el az üzemanyagon literenként. 

A VG-hez eljuttatott délutáni közleményében az olajvállalat ezúttal is hangsúlyozza, hogy  tiszteletben tartja a magyar kormány üzemanyag árazásra vonatkozó döntését, és a kormányrendeletnek megfelelően tájékoztatja ügyfeleit, valamint továbbra is zavartalanul biztosítja a 95-ös oktánszámú benzin és a dízel piaci ellátását egyaránt.

A Mol számára egyébként vegyesen alakult a külső környezet februárban, a finomítói árrések emelkedése mellett a vegyipari marzsok szűküléséről számolt be tegnap a vállalat.