Óriásit javult a Mol külső környezete márciusban a tovább dráguló olajárak mellett – derül ki a társaság honlapján közzétett legfrissebb adatokból. A Brent hordónkénti ára – az orosz-ukrán háború miatt félelmek miatt – átlagosan 118,8 hordóra ugrott, legutóbb 10 éve, 2012. tavaszán került többe az energiahordozó.

Az olajár mellett az egekbe szöktek a vállalat downstream árrései is. A csoportszintű finomítói marzs megtízszereződött februárhoz képest, ami hordónként 33,7 dollárt jelent. 

Az elmúlt évtized során korábban ezt még megközelíteni sem sikerült, az eddigi csúcsot az éppen két éve elkönyvelt 9,3 dolláros szint jelentette.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A kiugró árrésekben a szűkös kínálat mellett továbbra is erős dízelkeresleten túl szerepet játszott, hogy a háború miatt jelentősen csökkent az orosz Ural típusú nyersolaj iránti kereslet, a Mol így a Brenthez képest jókora diszkonttal juthatott a finomítóiban legnagyobb arányban feldolgozott orosz olajhoz. A Brent-Ural árkülönbözet március végén már bő 30 dollár volt, ennyivel olcsóbban kínálták az orosz olajat.

A vegyipari marzsok ezzel szemben tovább szűkültek, a hónap során 27 euróval, tonnánként 436,5 euróra.

Mindezek tükrében nem meglepő, hogy a Mol a minap – az erős dízelkeresletre hivatkozva – elhalasztotta az áprilisra tervezett karbantartási munkálatokat százhalombattai olajfinomítójában.

A kiugró márciusi adatok az első negyedéves mutatókat is nagyban javították. A csoportszintű finomítói árrés az első három hónap során 12 dollár volt, bő hatszorosa az egy évvel korábbi és a tavaly év végi szintnek. A 487,7 eurós petrolkémiai árrés ugyanakkor harmadával zsugorodott éves, illetve bő negyedével negyedéves alapon.