A magyar forintnak van a legnagyobb tere az erősödésre a közép-európai devizák közül egyéves horizonton – derült ki a Reuters felméréséből, amely az  ukrajnai háborús konfliktus enyhülésével számol, de figyelembe veszi az és Magyarország közti feszültség kockázatait. 

Az euró-forint fokozatosan stabilizálódhat, 12 hónapos távlatban 365-ös célárral, ami 3,2 százalékos felértékelődést jelent a keddi záróárhoz képest és  jelentős eltávolodás lenne a piaci mélyponton szignált 400-tól.

A forint kilátásait az ukrajnai eszkaláció enyhülésére vonatkozó várakozások és a jegybanki kamatok emelkedő pályája támogatja a következő 12 hónapban, mivel a monetáris döntéshozók elkötelezettek a kiugró elleni küzdelemben – hangsúlyozta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Mint mondta, a Brüsszellel fennálló feszültségek azonban továbbra is kockázatot jelentenek. A forint több mint 2 százalékot zuhant kedden, miután az Európai Bizottság közölte, hogy fegyelmi eljárást indít Magyarország ellen, ami az uniós források befagyasztásához vezethet. Ez a konfliktus hónapokig eltarthat, s gyengíti a forintot – tette hozzá.

A lengyel złoty is erősödésre számíthat a következő 12 hónapban, miután március elején a forinttal karöltve rekordot döntött az euróval szembeni gyenge oldalon az ukrajnai orosz invázió miatt beomló piacon.

Fotó: Shutterstock

A prognózis szerint az euró-złoty a következő 12 hónapban 4,52-ig süllyedhet, ami 3 százalékos elmozdulás lenne a keddi záróárhoz képest. 

Keddig 7,5 százalékot erősödött a złoty az euróval szemben a március 7-én jegyzett 5-ös negatív rekordhoz képest. 

A cseh korona szintén több mint 6 százalékot izmosodott az euróval szemben a márciusi mélyponthoz képest. A felmérés szerint azonban a cseh korona az  idei évben még gyengülhet, mielőtt fordulna a trend. A Reuters-konszenzus szerint 12 havi horizonton a cseh korona 0,9 százalékot erősödhet az euróval szemben, az euró-korona célára 24,60.  

A román lej a prognózis szerint egyéves horizonton 2,1 százalékot erősödhet.