Bejegyezte a cégbíróság a 4iG  az Antenna Hungária Zrt-ben apporttal végrehajtott tőkeemelését, ezzel a tőzsdei cég 76,78 százalékos irányítói jogokat szerzett a földfelszíni és műholdas műsorszórást végző vállalatban – jelentette be hétfő délután az infokommunikációs vállalat.

A többlépcsős folyamat első lépéseként a 4iG a DIGI csoportban, a 4iG Montenegro d.o.o. Podgorica-ban valamint az Invitech Kft.-ben meglévő részesedéseivel, apport útján megvalósuló tőkeemeléssel 71,6 százalékos tulajdont szerzett az Antenna Hungária Zrt.-ben.

Következő lépéseként a 4iG a 4iG Albánia Kft.-ben, valamint az Albania Telekom Invest AD-ban meglévő száz százalékos tulajdonrészével, apport útján megvalósuló tőkeemelést hajtott végre az Antenna Hungáriában. A 132 milliárd forint értékű tranzakció cégbírósági bejegyzésével lezárultak a nemzeti telekommunikációs vállalatcsoport létrehozására irányuló főbb stratégiai lépések, melynek eredményeként a hazai és nemzetközi távközlési piacon is jelentős infrastruktúrával és szolgáltatási portfólióval rendelkező vállalatcsoport jött létre.

A tranzakció eredményeként a fenti társaságokból álló nemzeti telekommunikációs vállalatcsoportban a magyar állam részesedése 23,22 százalékra csökkent, míg a 4iG 76,78 százalékos többségi irányító tulajdonnal rendelkezik.

Félezer milliárdos ügylettel született távközlési szuperholding

A 4iG Nyrt. tavaly augusztusban állapodott meg a magyar állammal egy nemzeti távközlési vállalatcsoport létrehozásában, amely a tőkepiaci társaság távközlési portfóliójának és az Antenna Hungária egyesítésével valósul meg. A felek célja a tranzakcióval egy olyan cégcsoport létrehozása volt, amely méretének, hatékonyságának és infrastruktúrájának köszönhetően versenyképes szolgáltatásokat nyújthat a hazai és a régiós telekommunikációs piacokon.

A megállapodásnak megfelelően a 4iG 2022 április elejéig teljes távközlési portfólióját az Antenna Hungáriába apportálta a két lépésben megvalósított, összesen 534 milliárd forint értékű tőkeemeléssel.

Az ügyletsor lezárásával az Antenna Hungária olyan telekommunikációs vállalatoknak lett a tulajdonosa, mint a magyarországi DIGI csoport, az Invitech ICT Kft., továbbá a montenegrói mobilszolgáltató ONE Crna Gora, valamint az albán 4P szolgáltató ALBtelecom, és a szintén albán mobilszolgáltató ONE Telecommunications. A tranzakciósorozattal Magyarország második legnagyobb távközlési vállalatcsoportja jött létre, amely a régióban és a Nyugat-Balkánon is jelentős szolgáltatási portfólióval rendelkezik, a vezetékes hang- és internet, a televíziós műsorszolgáltatás, valamint a mobilszolgáltatások piacán.

„Az elkövetkező időszakban a vállalataink közötti együttműködésekre és szinergiák kihasználására törekszünk, illetve a cégcsoport piaci súlyának növelése érdekében tovább vizsgáljuk akvizíciós lehetőségeinket is. Már 2022-ben egységes márkanév alatt és új stratégiával szeretnénk megjelenni távközlési szolgáltatásainkkal a B2C szegmensben, nem csak itthon, hanem a nyugat-balkáni régióban is” – hangsúlyozta Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója.