Noha már több napja arról tájékoztatott, hogy rendelkezésére áll a Twitter megvásárlását szolgáló összeg, az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) részére küldött közlései alapján egészen úgy tűnik, hogy a milliárdos még csak most adja el azokat a Tesla-részvényeket, amelyekből a tranzakciót fedezné.

A csütörtökön benyújtott iratok szerint a milliárdos mintegy 4,5 millió Tesla-papírtóől szabadult meg kedden és szerdán, 

darabonként 872 és 988 dollár közötti árakon. Ez természetesen nem  elegendő a közösségi média 43 milliárd dolláros vételárára – melynek felét egyébként is hitelből fizetné a tervek szerint –, de azért szabad szemmel is jól látható mennyiség.

Fotó: AFP/BRITTA PEDERSEN

Noha a Twitter árfolyamán nem látszik, hogy a piac bízna abban, hogy a milliárdos tényleg keresztülviszi az akaratát, a mostani dokumentumok alapján nem zárható ki, hogy Musk komolyan gondolja a felvásárlást. A hangzatos ígéreteiről is híres milliárdos részvényeinek piacra dobásával kapcsolatos közlési kötelezettség azonban 

felveti annak a kérdését is, hogy a Twitter felvásárlásáról szóló híresztelések nem szolgálnak-e elterelésként ezekhez a tranzakciókhoz.

Mivel a dél-afrikai milliárdos részesedésének értékesítése megrengetheti a befektetői bizalmat a Teslában, a Twitter felvásárlása kényelmes magyarázatot nyújthat az eladások motivációjára, anélkül, hogy azt a villanyautó-gyártó részvényárfolyama különösebben megszenvedné. A befektető rajongóinak sem kell feltétlenül aggódniuk, hiszen a SEC-nek küldött értesítésekből az is kiderül, hogy az eladások ellenére Musk még mindig több mint 168 millió Tesla-részvényt birtokol.