Elfogadta a Twitter ajánlatát, aki kivezetheti a tőzsdéről a céget, írta meg a CNBC.

Fotó: Robyn Beck / AFP

A Twitter igazgatótanácsa elfogadta a milliárdos Elon Musk ajánlatát a közösségi médiavállalat megvásárlására és magánkézbe vételére − jelentette be a cég hétfőn.

Korábban megírtuk, hogy a Twitter igent mondhat a Tesla-vezér ajánlatára, és azt is, hogy Musk az összes részvényes kivásárlását tervezte.

A világ leggazdagabb embere részvényenként 54,2 dollárért veszi meg a Twittert, amelyért összesen 44 milliárd dolláros vételárat fizet a társaság sajtóközleménye szerint.

A Twitter ugyan először a méregkapszula nevet viselő védekezést választotta, de úgy tűnik, végül megenyhült Musk ajánlatával kapcsolatosan. A vételár 38 százalékos prémiumot jelent a Twitter április elsejei záróárához képest (Musk ezt követően fedte fel, hogy 9 százalékos részvénypakettel rendelkezik).

A mikroblogot üzemeltető társaság részvényei este kilenc óráig 6,3 százalékkal erősödtek.

Elon Musk évek óta rendkívül aktív a közösségi oldalon, naponta többször is posztol a Twitteren. Néhány órával a vásárlás hivatalossá válása előtt is közzétett egy félreérthetetlen bejegyzést, amelyben egyértelműen utalt az üzletre.

A bejegyzésben azt írta: reméli, hogy a legádázabb kritikusai is maradnak a Twitteren, mert épp erről szól a szólásszabadság. Ez egyébként Musk fő küldetésének tekinthető, hiszen az elmúlt napokban is többször utalt rá, hogy tulajdonosként a szólásszabadságért szeretne küzdeni.

A szólásszabadság a működő demokrácia alapköve, a Twitter pedig az a digitális központ, ahol az emberiség jövője szempontjából létfontosságú kérdéseket vitatják meg

– hangsúlyozta Elon Musk. „Szeretném minden eddiginél jobbá tenni a Twittert azáltal, hogy új funkciókkal bővítem a terméket, az algoritmusokat nyílt forráskódúvá teszem a bizalom növelése érdekében, legyőzöm a spambotokat, és minden felhasználót hitelesítek. A Twitterben óriási lehetőségek rejlenek – alig várom, hogy a céggel és a felhasználók közösségével együtt dolgozhassak ezek kibontakoztatásán” – tette hozzá a Tesla első embere. 

A Twitter igazgatósága által egyhangúlag elfogadott tranzakció a tervek szerint 2022 végéig lezárulhat, ám ehhez még a részvényesek és a szabályozók jóváhagyására is szüksége lesz a feleknek.