A Fiat Chrysler és a Peugeot egyesülésével létrejött Stellantis megvásárolja a Share Now autómegosztó szolgáltatót, a Mercedes és a BMW közös vállalatát. A La Repubblica szerint százmillió euró körüli összeget fizetnek az üzletágért, amely nem váltotta be maradéktalanul a hozzá fűzött reményeket, így az amerikai piacról például 2019-ben kénytelenek voltak kivonulni. 

Share Now autómegosztó illusztrációk. PR fotók.közösségi autó
Fotó: Share Now

A Share Now 14 európai nagyvárosban, így Budapesten is jelen van. Flottája tízezer autót számlál, negyedük elektromos hajtású, míg felhasználóik száma meghaladja a hárommilliót. A Stellantis hasonló profilú szolgáltatása, a Free2move 2500 gépjárművel üzemel. Brigitte Courtehoux, a Stellantis illetékese szerint újabb lépést tettek afelé, hogy a világ legnagyobb autómegosztó szolgáltatójává váljanak, és elérjék a 2025-re kitűzött 700 millió eurós és a 2030-ra várt 2,8 milliárdos forgalmat. 

A felvásárlással ezek a dátumok közelebb kerülhetnek. Terveik szerint az évtized közepén már nyereséges lesz a szolgáltatás, amely a jövőben sem korlátozódik a Stellantis-csoport márkáira, bár részarányukat növelni szeretnék.

Az üzletág eladásával a BMW és a Mercedes-Benz együttműködése nem szakad meg, közös mobilitási platformjukon, a Free Now-n rollerektől az autókon át a taxikig számos járművet lehet foglalni, míg a Charge Now az elektromos töltőhálózathoz enged hozzáférést. A Stellantis árfolyama 2,1 százalékos erősödéssel fogadta az ügylet bejelentését.