Kiemelten fontos lesz a szerdai Fed-ülés utáni kommunikáció, márciusban ugyanis – a korábbiaktól eltérően – Jerome Powell elnök meg tudta nyugtatni a piacokat, erre lehet számítani most is – reagált a VG kérdésére a Raiffeisen elemzője. A várakozások szerint szerdán a mostani 0,25–0,5 százalékos alapkamatot emelik tovább.

Blahó Levente szerint azonban az amerikai jegybank döntésétől szinte függetlenül folytatódhat az amerikai 10 éves állampapír hozamának emelkedése, de az elmúlt hónapokban tapasztaltnál lassabb ütemben. 

A kamatpályáról azt mondta, most 50 bázispontos emelés várható, ugyanakkor a júniusra jelzett 75 bázispontos növelés, illetve a mérlegfőösszeg leépítésének kezdete már extrém lépéseknek tűnnek a viszonylag gyenge gazdasági teljesítmény tükrében, még akkor is, ha az 40 éves rekordon van (8,5 százalék, év/év március).

Érdekesség, hogy a 30 éves amerikai állampapír hozama is 3 százalékon van, tehát az igen hosszú lejáratnak nincs felára a 10 éveshez képest, ami azt jelzi, hogy a befektetők szerint a Fed által kijelölt pálya alapvetően lassíthatja a gazdaságot. Blahó Levente hangsúlyozta, hogy a Fed döntéseikor nagy szerepet kapnak a részvény- és devizapiaci folyamatok is. Ugyanakkor a dollár erősödése szerinte relatív, azt mondta, 

nem a zöldhasú erős, hanem minden más gyenge.

Látni kell ugyanis, hogy az Európai Központi Bank egyáltalán nem akar kamatot emelni, a japán jegybank lazít, miközben – nagy szórással ugyan, de – mindenhol gyorsul az infláció.

Brokers are pictured at the stock exchange in Frankfurt, western Germany, on February 15, 2017. (Photo by Amelie QUERFURTH / AFP)
Fotó: Amelie QUERFURTH / AFP

Van tere az amerikai kamatemelésnek, a Fed 2,5 százalékos szint körül állhat meg jövőre – hangsúlyozta a szakember, ugyanakkor egyetért azokkal a hangokkal, amelyek szerint valószínűsíthetően technikai recesszióba zuhan az amerikai gazdaság. 

Összességében tehát a 2018-as kamatszintet érheti el a Fed, addig még nagyjából 150 bázispontnyi kamatemelésről dönthetnek. Ennél nagyobb kamatszint azért sem elképzelhető a Raiffeisen elemzője szerint, mert a kiemelten figyelt maginfláció már enyhén csökkent, ami a teljes inflációs adat tetőzésére utalhat.

Nincs esély a 10 éves hozamszint érdemi csökkenésére, az év végén a mostanihoz hasonló hozamokkal lehet számolni – jelezte előre Blahó Levente. 

2018-ban 3,2 százalék volt a legmagasabb hozamszint, most a piac előre árazta a folyamatokat, megelőzve az egész kamatemelési ciklust. A mostani kamatemelés az erőteljes hozamnövekedést megakaszthatja, 2,8–3,2 százalék közötti oldalazás várható.

Hamarosan az amerikai fogyasztók tömege is érezni fogja az állampapírhozamok emelkedésének hatásait, ugyanis számtalan lakáshitel kamatát ehhez igazítják, így ezek átárazódása várható. Az adatok a korábbi, kedvező momentum miatt egyelőre jók. A Raiffeisen elemzője szerint ebből az irányból újabb pofonokat kap majd a növekedés, ugyanis borítékolni lehet a lakáspiac csökkenését, a bérlői piac erősödése pedig tovább fűti majd az inflációt a megugró bérleti díjak miatt. Emellett a hitelkártyák díjainak emelkedése és a fogyasztási hitelek drágulása is a növekedési ütemet csökkentheti.

Az amúgy is bukóban lévő részvénypiacokat is megtépázza a hozamemelkedés, ugyanis a felértékelődő biztonságot is figyelembe véve már tudnak elszívni valamennyi tőkét az állampapírok a részvényektől – hangsúlyozta Blahó. A cégek profitkilátásait most még elsősorban a törékeny fogyasztás fenyegeti. Emellett a magas infláció és a feszes miatt megugró béreket is kérdéses, hogyan tudják kigazdálkodni az év hátralévő részében.

Nem csak Amerikában emelkednek a hozamok

A tengerentúli piac mellett az európai hozamszintek is meredeken emelkedtek, a 10 éves német bund hozama 1 százalék fölé került, amire 2015 óta nem volt példa. 2020 márciusa óta a legmagasabbra, 2,9 százalékra emelkedett az olasz 10 éves állampapír hozama is. Emellett idehaza 7,14 százalékra nőtt a 10 éves magyar államkötvény hozama, amire 10 éve nem volt példa.