Az arany jószerivel szinte az egyetlen befektetési eszköz, amely a keddi pánikhangulatban is erősödni tud. A német Der Aktionär tőzsdei lap szerint az unciánként 1860 dollár felé haladó nemesfémnek azonban akkor sikerül tartósan kitörnie, ha az 1920 dolláros szintet is leküzdi.

Golden,Bars,Or,Ingots,On,Red,Velvet,Pillow,Background.,3d
Fotó: Maxx-Studio / Shutterstock

Az arany kapcsán nyilatkozott a kitco.com internetes portálnak Kai Hoffmann, a frankfurti Soar Financial vezérigazgatója is, aki úgy látja, az arany jegyzése meglehetősen ellenállóképes. "A mennyiségek eltűntek, az emberek csak akkor adnak el aranyat, ha készpénzre van szükségük, ezért tartja magát a nemesfém" - mondta Hoffmann.

Az arany jelenleg nagyszerű helyzetben van a Daily FX internetes lap szerint is, mivel szinte minden körülmény a sárga fémnek kedvez. Az amerikai 10 éves hozam tetőzött, ami további lendületet ad az emelkedésnek, mivel ezzel az arany tartásának költségei relatíve csökkentek.

A dollár őrült erősödése is megállt, ami több tényező kombinációjának köszönhető, többek között a héjább EKB és a kínai covidhelyzet enyhülése is szerepet játszott benne.

Végezetül a vártnál hamarabb kerülhet sor a közelgő orosz olajembargó körüli tárgyalásokra Lindner német pénzügyminiszter szerint, aki a hét végére konkrét döntést vár; Joe Biden amerikai elnök pedig Kína tajvani inváziója esetére helyezett kilátásba beavatkozást. Mindkét megnyilatkozás növelte a biztonságos menedékhelynek számító arany vonzerejét.