Vizsgálatot indított ellen az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC), mert a Twitter felvásárlása során késedelmesen jelentette, hogy átlépte az 5 százalékos küszöböt.  A Tesla vezérigazgatója csak április 4-én nyújtotta be jelentését, legalább 10 nappal azután, hogy részesedése meghaladta a közzétételt előíró mértéket. Az 5 százalékos küszöb átlépéséről szóló közzététel egy fontos, korai jelzés a részvényeseknek és a vállalatnak, hogy egy nagybefektető megpróbálja átvenni az irányítást a cégnél. És a bejelentést 10 napon belül meg kell tenni.

Musk valószínűleg több mint 143 millió dollárt takarított meg azzal, hogy nem jelentette az 5 százalékos küszöb átlépését – mondta a Wall Street Journalnak Daniel Taylor, a Pennsylvaniai Egyetem számviteli professzora. Mert szerinte, a részvényárfolyam már korábban magasabbra emelkedik, ha a piac tud a milliárdos részesedésének növekedéséről.

1396399797 The 2022 Met Gala Celebrating "In America: An Anthology of Fashion" - Street Sightings
Fotó: Gilbert Carrasquillo / GC Images via Getty Images

A számítás azon alapul, hogy Musk részesedése március 14-én érte el az 5 százalékot. Amit március 24-ig nyilvánosságra kellett volna hoznia a szabályai szerint. Március 24-e után Musk körülbelül 513 millió dollárnyi részvényt vásárolt részvényenként 38,20 és 40,31 dollár közötti áron. A küszöb átlépését április 4-én hozta nyilvánosságra, s a hír nyomán aznap 49,97 dolláron zárt a Twitter.

Bár az ügy könnyű, nem feltétlen torkollik perbe.  A SEC polgári jogi követelések benyújtása nélkül ejtheti a vizsgálatot, mivel nem minden vizsgálat  eredményez hivatalos eljárást. De egy Musk ellen indított SEC-per sem feltétlen siklatná ki a Twitter-üzletet, mert a vállalat igazgatótanácsa jóváhagyta azt, és a SEC általában nem rendelkezik hatáskörrel az egyesülések vagy a magánügyletek leállítására - vélekedett Jill E. Fisch, a Pennsylvaniai Egyetem Jogi Karának értékpapír- és társasági jogi professzora.

Egyelőre Musk sem nyilatkozott, s a SEC sem közölte álláspontját.

Elon Musk 44 milliárd dollárért vásárolja fel a Twittert, s az ügylet még az idén lezárulhat.