Oroszországban márciusban a lakosság gyógyszerfelvásárlásba kezdett, az áremelésektől és a gyógyszerhiánytól tartva 

– mondta Orbán Gábor, a Richter Gedeon vezérigazgatója a társaság keddi sajtótájékoztatóján, az orosz–ukrán helyzet pénzügyi következményeit értékelve. Elhangzott az is, hogy az ukrán lakosság részére 70 millió forint értékben nyújtottak támogatást. 

A vezérigazgató kiemelte, hogy az AbbVie-vel márciusban megkötött kutatás-fejlesztési megállapodás hordereje jelentős, utoljára a 2004-es Foresttel kötött szerződés volt hasonló jelentőségű, itt az a cél, hogy a neuropszichiátriai betegségek kezelésére új molekulát fejlesszenek. A részvényesi struktúra érdemben nem változott, a belföldi befektetők aránya a szokásos sáv felső részére (11 százalék) emelkedett.

A Richter vezető készítménye (cariprazine) 47 országban érhető el, a forgalmazás kiterjesztése folyamatban van több ázsiai országban, így várhatóan 50 fölé nő a készítmény piacainak száma. Az Evra fogamzásgátló tapaszról a vezérigazgató elmondta, az akvizíció óta aktív promóciókkal támogatták annak értékesítését, a készítmény bevételében már közel 50 százalékot tesz ki a saját értékesítés (több országban ezt még royaltyként számolják el). 

Fotó: Kallus György / VG

Ennek is köszönhető, hogy a gyógyszergyártási szegmens bruttó fedezeti hányada 68,5 százalékra emelkedett. Az idei kilátásokról elmondta, hogy a háború és az ellátási zavarok elég komoly kockázatokat vetítenek előre (ezek jó része az első negyedévben még elkerülte a Richtert), illetve fokozatosan épül be a költségeikbe többek mellett az energiaárak emelkedése és más inflációs hatások. 

Februárban nem tudtak guidance-t közzétenni, ebben lényegi változás most sincs, annyi kivétellel, hogy sem árbevétel, sem nyereség soron gyengébb éve valószínűleg (forintban) nem lesz az idén, mint a 2021-es évben volt. Nehezebb időszakra számítanak, úgy értékel a Richter vezetősége a lezárt 3 hónapról, hogy az még egy békebeli negyedév volt. Az orosz jelenléttel kapcsolatban elhangzott, nincs rajtuk nyomás az ország elhagyására. Oroszországnak jelenleg már csak 13 százalék a hozzájárulása az összesített árbevételhez, az ottani lakosságból 12 millióan szednek Richter-gyógyszereket. A cariprazine kanadai értékesítéséről elmondták a VG kérdésére, hogy annak jelentősége a készítmény európai piacaival ér fel, és nagyságrendileg a forgalom (royaltybevétel formában) is így alakul. 

Az eredménytartalékkal kapcsolatban azt válaszolta Orbán Gábor a VG-nek, hogy annak összegét nem magasabb részvényesi juttatásra tervezik felhasználni, hanem akvizíciókra, illetve beruházások finanszírozására.