Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a lassuló gazdaság és a romló piaci fundamentumok miatt arra kényszerülhet, hogy átgondolja a kamatemeléssel kapcsolatos szigorú álláspontját - mondta Scott Minerd, a Guggenheim Partners globális befektetési igazgatója kedden Davosban.

FED TO TAKE SLOW ROAD BACK TO NORMAL INTEREST RATES
Fotó: KAREN BLEIER

"A semleges kamatláb valószínűleg alacsonyabban lesz, mint ahol a Fed jelenlegi álláspontja szerint van ... júniusra, amikor a Fed alapkamatlába várhatóan 1,75 százalék körül lesz, el is éri a kívánatos szintet. Minden ezen túlmenő szigorítás kedvezőtlen lenne" - mondta Minerd a Reuters globális piaci fórumán.

Az kordában tartására irányuló erőfeszítéseik során a döntéshozók alábecsülték a jegybank mérlegszűkítésének és a kamatok egyidejű emelésének hatásait – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a piaci szereplők is alábecsülik ezeket a kockázatokat.

Jelenleg a piac egyébként azt árazza, hogy a szövetségi alapkamat 2022 végére a 2,75 és 3 százalék közötti sávba kerül. Minerd úgy véli, hogy a elkerülhető, ha a Fed az év végéig irányt vált, ennek hiányában 2023-ban beköszönhet.

A több mint 325 milliárd dollárnyi kezelt vagyonnal rendelkező Guggenheim amúgy mostanában a vállalati kötvényeket részesíti előnyben a kockázatosabb részvénypiaccal szemben.