Ugyan 44 milliárd dollárt ajánlott a Twitterért, sőt mindenkit biztosított arról, hogy a pénz is a rendelkezésére is áll, ám úgy tűnik, hogy ez még sincs teljesen így a Bloomberg írása szerint.

A dél-afrikai származású milliárdos 21 milliárd dollárt fizetne saját zsebből az eredeti elképzelések szerint, míg a többit hitelekből fedezné. Ennek kapcsán Musk mintegy 8,5 milliárd dollár értékben eladott a Tesla részvényeiből is, ám a legújabb, csütörtöki, a tőzsdefelügyelet (SEC) felé tett tervezet szerint úgy néz ki, 

Musk nem egyedül lesz tulajdonos, több befektetési alapnak is juthat tulajdonrész a vállalatból.

Employees of Japanese toy company Tomy dressed as Twitter birds work at their desks during the company's Halloween Day event at the company headquarters in Tokyo on October 27, 2015. Employees for the Japanese toymaker were allowed to wear their favourite costumes in observance of the holiday.  AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO (Photo by Yoshikazu TSUNO / AFP)
Fotó: Yoshikazu TSUNO / AFP

Noha a Tesla-vezér a felvásárlási tervet követően a közösségi média egyik legnagyobb tulajdonosával, a szaúdi befektetési alappal, illetve annak elnökével, Al Waleed bin Talallal is összetűzésbe keveredett – hol máshol, mint a Twitteren –, a Kingdom Holding Company (KHC) továbbra is tulajdonos maradhat a cégben.

A szaúdi holding meglévő, közel 35 millió darabos részvényállománya közel 1,9 milliárd dollárt fedez a vételárból, amit Musknak így nem kell kifizetnie, de további 18 befektető is összedobott több mint 5,2 milliárdot a felvásárlásra. A szaúdiak mellett katari tőke is érkezhet a felvásárlás céljára.

Az új finanszírozásnak köszönhetően csökken a fedezeti kölcsönből finanszírozott összeg is, az a korábbi tervek helyett az újabbak szerint már csak 6,25 milliárd dollár, miközben 

a hitelmentes finanszírozás mértéke 27,5 milliárdra nő.

A KHC lehet a második legnagyobb tulajdonos a Twitterben, harmadik helyen pedig a Tesla igazgatótanácsában is helyet foglaló Oracle-alapító Larry Ellison lehet, trösztjének egymilliárd dolláros befektetésével. A negyedik helyen a 800 millió dollárral beszálló kockázatitőke-alap Sequoia Capital következik, de az új tulajdonosok között lehet a legnagyobb forgalmú kriptotőzsde, a Binance is. 

Nem ők az egyetlenek azonban a kriptoszektorból a befektetők között, 

hiszen a Sequoia Capital vagy a finanszírozásban szintén részt vevő Andreessen Horowitz is számos kriptocégben szerzett részesedést.

Kérdés, hogy ez mennyiben fogja hátráltatni a milliárdos azon törekvését, hogy eltávolítsa a – saját követői között is nagy arányban található, a kriptók reklámozására is feltűnően gyakran használt – botokat az oldalról.

A felvásárlás célpontját jelentő Twitternél szerdán 

a vállalat dolgozói részére tartott gyűlés bevezető diáján eközben a „Minek?” kérdés szerepelt, 

ahol a menedzsment arról próbálta meggyőzni az állományt, hogy érdemes maradni a cégnél és motiváltnak maradni a munka során.

Ugyancsak szerdán a New York Post pedig arról írt, hogy Musk a SpaceX befektetőit is megkörnyékezte, hogy szálljanak be a felvásárlásba. A finanszírozás biztosítása érdekében tett erőfeszítések miatt egyre több szó esik a Twitter pénztermelő képességének növeléséről és arról, hogy a cég a felvásárlást követően pár év szünet után visszatérhet a tőzsdére, és egyre kevesebb a felvásárlást indokló szólásszabadságról.