Közel 4 milliárd dollárt fektet be a Ford Michiganben, Ohióban és Missouriban található összeszerelő üzemeibe,

ahol egyaránt gyártanak majd elektromos és benzinüzemű járműveket – közölte az autógyártó csütörtökön. A teljes beruházásból 2,3 milliárdot költenek a villanyautókra (EV). Ez az összeg része az elektromosautó-fejlesztés és -gyártás támogatására korábban bejelentett 50 milliárdos keretnek, amit 2026-ig használnak fel.

A vállalat mintegy 150 millió, illetve 200 millió dollár értékű támogatást is kap Michiganből és Ohióból. A beruházások részeként a Ford több mint 6200 órabéres munkahelyet teremt, és 3000 ideiglenes alkalmazotti állást alakít át teljes munkaidős jogviszonnyá. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak egészségügyi ellátásban és magasabb fizetésben részesülnek. A cég az évtized közepéig egy új elektromos haszongépjárművel is bővíti kínálatát.

A Ford márciusban közölte, hogy 2026-ig 50 milliárd dollárra növeli az elektromos járművekre fordított kiadásait a korábbi 30 milliárdról. 

Az EV és a belső égésű motorosegységeket különálló üzletágakként fogják működtetni. Az EV-divízió számára a Tesla utolérését tűzték ki célul. Négy év múlva a Ford évente több mint 2 millió EV-t gyártana világszerte, ami az akkori globális termelésnek mintegy harmada lenne.

First Day Of The Commercial Vehicle Show
Fotó: Bloomberg

Joe Biden amerikai elnök tavaly augusztusban elrendelte, hogy 2030-ra az Amerikában értékesített minden második új autó elektromos vagy plug-in hibrid modell legyen.

Három michigani üzemében a cég 2 milliárd dollárt fektet be, hogy évi 150 ezerre növelje az új F-150 Lightning pick-up gyártását, valamint új benzinüzemű változatokat gyártsanak a Ranger pick-upból és a Mustang sportkocsiból. Az új munkahelyek száma az államban összesen 3200 lesz.

Kumar Galhotra, a Ford Blue belső égésű motorokat gyártó részlegének vezetője elmondta, hogy az új beruházások elsősorban az EV-gyártást fogják fellendíteni, ám hozzátette, hogy a Ford azon hűséges vásárlóinak milliói számára, akik még nem állnak készen az elektromos hajtásra, akik még évekig igénylik a Ford benzinmotoros járműveit, továbbra is nagyszerű új, ikonikus járműveket fognak építeni.

A vállalat ohiói üzemében 1,6 milliárd dolláros beruházást hajtanak végre és közel 1900 munkahelyet hoznak létre. 

A vállalat nem közölt részleteket az Avon Lake-ben gyártandó járműről, de az Auto Forecast Solutions szerint az az e-Transit furgon következő generációja lesz.

Missouriban mintegy 100 millió dollárt költenek arra, hogy a Kansas City külvárosában található összeszerelő üzembe 1100 dolgozót vegyenek fel harmadik műszakra. Növelnék ugyanis az elektromos és benzinüzemű Transit furgonok gyártását.

A Ford 2021 végén mintegy 56 000 amerikai órabéres dolgozót foglalkoztatott, 

akiket a United Auto Workers szakszervezet képvisel, velük a konszern jövőre az új munkaszerződésekről is tárgyalni fog.

Végül az említett összegből egymilliárd dollárt a következő öt évben az üzemek munkahelyi környezetének javítására fordítanak, beleértve az egészséges ételekhez való jobb hozzáférést, az EV-töltők telepítését, valamint a biztonság és a világítás javítását az üzemek parkolóiban.