A kriptokereskedelmet sokan hasonlítják a vadnyugathoz annak szabályozatlansága miatt, de úgy tűnik, mindent azért mégsem néznek tétlenül a hatóságok, így megszületett az első vádemelés, mely az NFT-k nem nyilvános információkon alapuló adásvételével kapcsolatos – derül ki a New York déli körzetéhez tartozó ügyészség közleményéből.

A person stands in front  of artist Takashi Murakamiís NFT project called Murakami Flowers during a press preview May 11, 2022  for ìAn Arrow through Historyî at Gagosianís New York galleries. - This will be Murakami's first exhibition at Gagosian in New York since 2014 and represents his return to 980 Madison Avenue, where he had his inaugural exhibition with the gallery in 2007. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)
Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP

A vádak szerint a legnagyobb NFT-piac, az OpenSea termékmenedzsere, Nate Chastain – aki többek között arról döntött, hogy mely alkotások legyenek elérhetők az OpenSea nyitóoldalán – a helyzetét kihasználva olyan NFT-ket vásárolt, melyekről tudta, hogy a közeljövőben az értékük megnő. Ezeket aztán az általa fizetett ár két-ötszöröséért adta el.

Mint az ügyészségi közleményből kiderül, 

noha az NFT-k újak, a bennfentes akkor is bűncselekmény, ha az a blokkláncon történik. 

Ezt sejthette Chastain is, aki névtelen kriptotárcák és OpenSea-fiókok használatával igyekezett a tetteit elrejteni. Az ellene felhozott vádak alapján akár két ügyben is 20 éves börtönbüntetést kaphat, ám az ügyészség felhívta a figyelmet arra, hogy annak mértékéről az ügyben eljáró bíró dönt majd, ha Chastaint bűnösnek találják.

A vádemelés mindenesetre mérföldkőnek számít a kriptopiacon, ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy vajon a hatóságok más hasonló ügyekben is fellépnek-e majd, például az árak manipulálására létrehozott Discord- és Telegram-csoportok ellen, melyek a „kriptóra nem vonatkoznak a törvények” hozzáállás jegyében meglepően nyíltan tenyésztek.