Júniusban a Fed bizonyította, hogy árgus szemmel figyel minden egyes havi inflációs adatot

– írta Andrew Hollenhorst, a Citigroup vezető elemzője ügyfeleknek szóló jegyzetében. 

Ezért most arra számítunk, hogy 100 bázispontos kamatemelésről határoz július végi ülésen

– tette hozzá.

US Federal Reserve Chairman Jerome Powell speaks during a news conference in Washington, DC, on May 4, 2022. - The Federal Reserve on Wednesday raised the benchmark lending rate by a half percentage point in its ongoing effort to contain the highest inflation in four decades. (Photo by Jim WATSON / AFP)
Fotó: Jim WATSON / AFP

Ha az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve valóban 2,5 százalék és 2,75 százalék közé helyezné az irányadó kamatlábat, akkor ez lenne az első ilyen mértékű kamatemelés azóta, hogy a Fed 1994-ben elkezdte bejelenteni az alapkamatláb mozgását.

A lépés azonban adekvát lenne, hiszen az is idén júniusban fordult elő először 1981 decembere óta, hogy a fogyasztói árindex 9,1 százalékkal emelkedett éves bázison. A Wall Street-i elemzői konszenzus egyébként jelenleg 28 százalékos esélyt ad a megaméretű kamatemelésre a Fed július 26-27-i ülésén.

Jerome Powell, a Fed elnöke egyébként korábban júliusra 50 vagy 75 bázispontos emelést valószínűsített, ám ez még a júniusi inflációs jelentés előtt történt, amely a szakértők szerint egybehangzóan rossz volt, és újfent ráirányította a figyelmet, hogy mennyire erős még mindig az inflációs nyomás a gazdaságban.

Nincs persze irigylésre méltó helyzetben az amerikai központi bank, 

hiszen a fogyasztói kereslet lehűtésével igyekszik az inflációt a 2 százalékos célhoz közelíteni, ám anélkül, hogy ha akaratlanul is, de recesszióba rántaná a gazdaságot.

Powell ugyan elismerte a kockázatát, de hangsúlyozta, hogy a Fed számára fontosabb az megszelídítése, még akkor is, ha gazdasági visszaesés következik be.

Túl messzire mennénk? Természetesen van kockázat

– mondta Powell nemrég. 

A nagyobb hiba viszont az lenne, ha nem sikerülne helyreállítani az árstabilitást.