A Coltrane Asset Managementet is súlyosan érintette a Covid–19-világjárvány kitörésekor a piacok összeomlása. A hedge fund alapkezelői nem hittek a technológiai részvények szárnyalását hozó karanténraliban, mondván: A néhány szektorra koncentrálódó piaci lelkesedés mindig rosszul végződik.A Coltrane már 2020 derekán shortolni kezdte az amerikai piacon az akkor példátlanul népszerű növekedési részvényeket, különösen a tech cégek papírjait.   

Nehéz hónapokat élt át a Coltrane, hiszen az első shortos évben, 2020-ban 56 százalékot veszített, s ugyan 2021-ben 19 százalékot nyert, de az ügyfelek elpártoltak tőle, s a korábban 1 milliárd dollárt kezelő fedezeti alap 2022 januárjára már kevesebb mint 200 millió dollárral spekulált. 

Fotó: Shutterstock

A techológiai részvények emelkedése és az ügyfelek elpártolása idején a tántoríthatatlanul shortoló hedge fund alapítója, Mandeep Manku kereskedési időben a West Side-on kocogott. 

Manku olyan karanténkedvenc cégek esésére fogadott, a többi közt, mint a Netflix, a Peloton, a Meta, a Roblox vagy a Rivian.  
Az idei év hozta a döntő fordulatot, fél év alatt 223 százalékot emelkedett a Coltrane-pozíció, ami ebben az évben rekordízű százalékos nyereség egy fedezeti alapnál. A teljes nyereség több százmillió dollár.

Például a Carvana használtautó-weboldal 90 százalékos zuhanása idén 9 százalékponttal növelte a short pozíció profitját.  

A Coltrane a viharos short pozíciókat bezárta, s a piacok emelkedésére fogad. Manku és csapata most az olcsó európai vállalatokban lát fantáziát.