Nehéz eldönteni, hogy mennyire jó vagy rossz hír a Samsung bejelentése, amely szerint túlkínálat kezd kialakulni a memóriacsipekből. Egyrészt örömteli, hogy a járványból való kilábalás idején előállt csiphiány a szektor egészét tekintve is múlóban van, másrészt kedvezőtlen, hogy ebben a mobilok és a számítógépek értékesítésének visszaesése is szerepet játszik. Ezt csak részben indokolja a járvány idején előrehozott fogyasztás: 

az erősebb hatás a magas miatt kialakuló vásárlóerő-csökkenés.

A Samsung szerint örömteli viszont, hogy a szerverek iránt erős a keresletet, az internet bővülése töretlen, így a szerverekhez szükséges csipek értékesítése igen jól alakult: 2018 óta a legjobb második negyedévet sikerült általa összehozni az üzemi eredmény szintjén.

Saransk,,Russia,-,October,06,,2017:,Samsung,Chip,On,Circuit
Fotó: Shutterstock

Korábban már egy másik nagy csipgyártó, a Qualcomm is jelezte, hogy a mobiltelefon-értékesítések visszaesése csökkenti a csipek iránti keresletet, miután több negyedéven át csak akadozva tudták kielégíteni a vásárlók igényeit. Különösen fájdalmas a kínai piaci gyengélkedése, ahol egyelőre nem az infláció, hanem a szokatlanul szigorú járványellenes intézkedések vetették vissza a keresletet. Mindazonáltal a Samsung bízik benne, hogy ha nem is lesz erőteljes növekedés az okostelefonok piacán, azért visszaesés sem lesz, inkább stagnálás vagy enyhe növekedés, és persze bíznak abban, hogy saját típusaik ezen belül jobban fognak teljesíteni. 

A cég második negyedéves profitja mindenesetre 14,1 ezermilliárd koreai von volt (10,8 milliárd dollár), szemben az egy évvel korábbi 12,57 ezermilliárd vonnal. A csipekből származó profit volt a döntő hányad: 9,98 ezermilliárd, a míg a telefonok értékesítéséből 2,62 ezermilliárd von származott. A cégnek a dollár erősödése is jól jött, mivel értékesítésének jelentős hányada dollárban zajlik.