Jelentősen megugrott az E.On forgalma a második negyedévben, a német energetikai konszern nyeresége ezzel együtt zsugorodott az Ukrajnában dúló háború miatt változó energiaipari környezetben.

Európa legnagyobb energiahálózat-üzemeltetője 23,34 milliárd eurós árbevételt ért el a június végén lezárt három hónapban, ami közel 60 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

A photo shows a charging station for electric cars of German energy company E.ON before the annual press conference at the company's headquarters in Essen, western Germany, on March 16, 2022. (Photo by Ina FASSBENDER / AFP)
Fotó: Ina Fassbender / AFP

A tisztított üzemi eredmény ennek ellenére 1,28 milliárd euróra apadt a tavalyi 1,51 milliárdról, az adózott eredmény soron pedig 18 százalékos csökkenést követően 1,43 milliárd eurós profitról adott számot.

A jelentésből kiderül az is, hogy a társaság mintegy 700 millió euróval csökkentette az Északi Áramlat 1. gázvezetékben meglévő részesedésének értékét az orosz–ukrán háború hatásaival kapcsolatos „fokozott bizonytalanságra” hivatkozva. Az E.On márciusban azt közölte, hogy a vezetékben meglévő 15,5 százalékos részesedésének könyv szerinti értéke 1,2 milliárd euró, a mostani leírás így 58 százalékos értékcsökkenést jelent.

A jelenlegi végre világossá teszi, hogy Európának át kell alakítania energiarendszerét és függetlenné kell válnia az orosz gáztól az ellátásbiztonság érdekében

 – nyomatékosította Leonhard Birnbaum vezérigazgató.

A társaság az első félév teljesítményének tükrében megerősítette egész évre vonatkozó eredménycéljait is. Ennek megfelelően a tisztított EBITDA 7,6–7,8 milliárd euró között lehet, a szűrt adózott eredmény pedig 2,3-2,5 milliárd euró közé futhat be. Utóbbi egy részvényre vetítve 88-96 centes eredményt jelentene. Az energetikai konszern továbbra is azzal számol, hogy idén 5,3 milliárd eurót fordít majd különböző beruházásokra, félmilliárd euróval többet mint 2021-ben.

e.on árfolyama