A CIG Pannónia Életbiztosító a második negyedév végére 645 millió forint rekorderedményt ért – derült ki a társaság hétfőn közzétett gyorsjelentéséből. A nyereségnövekedés mértéke az előző év azonos időszakához mérten forintban 27, míg euróban számítva 19 százalék volt.

2022.03.21.CIG PannóniaFotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Ennél is jobban, 37 százalékkal, 14 979 millió forintra nőttek a társaság díjbevételei a turbulens piaci változások ellenére, és – amint a menedzsment kiemelte – 

a CIG Csoport a magyar életbiztosítási piac top tíz vállalatának meghatározó tagjává vált, hiszen a közel harminc biztosítóval fémjelzett hazai piacon az életbiztosítási ágazatban 4,49, míg a nyugdíjbiztosítási termékek életbiztosítási piacán 6,39 százalékos piaci részesedésre tett szert.

Az egységhez kötött (unit-linked), az ipari a flotta casco termékek bevételnövekedése termékenként elérte az egy-egy milliárd forintot, míg a csoportos személybiztosítási értékesítés gyarapodása meghaladta a 700 milliót az összehasonlítási időszakhoz képest.

Szintén jelentősen nőttek az ipari vagyon és flotta casco termékek újszerzései, amelyek 1,5, illetve 1,8 milliárd forintos állománydíjat értek el a bázisidőszaki nulla forinthoz viszonyítva. A csoportos személybiztosítások területen az új szerzést sikerült megduplázni, vagyis 677 millióról 1,4 milliárd forintra feltornászni, az egyéb nem-életbiztosítási termékek új szerzéseit pedig 64 százalékkal növelte a CIG. Az egyéb életbiztosítási termékek értékesítési eredményei is növekvő tendenciát mutattak.

 

A Magyar Bankholdinggal megkötött húsz évre szóló stratégiai együttműködés kialakítása után a tárgyidőszakban hasonló megállapodást kötött a CIG a lízingpiac legnagyobb szereplőjével, az Euroleasinggel, miközben 

az első fél évben a független értékesítési hálózat is az ötszörösére növelte a teljesítményét.

A társaság a lezárt negyedévben indította el az új egyéni utas-, illetve lakásbiztosításai értékesítését, illetve bevezette a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási termékét. A vállalat átlagosan napi 15 lakás- és napi 20 egyéni utasbiztosítási szerződést köt.

A cég számára nehézséget okozott a 2022. első félévi jelentős mértékű forintgyengülés, ami – különösen a flottacasco esetén – növelte a kárkifizetéseket. A devizakitettségéből származó kockázatokat ugyanakkor fedezeti ügyletekkel kezelték.

A biztosító a saját tőkehelyzetét stabilnak tekinti, 

a konszolidált tőkemegfelelési mutatója 237 százalék.

A CIG Pannónia részvényeinek árfolyama 269 forinton stagnált a gyorsjelentést követően, pedig lenne tere az emelkedésnek, hiszen a tavalyi évet 388 forinton zárta a kurzus.