A Broadcom részvényei 2 százalékot emelkedtek a csütörtöki tőzsdezárást követő elektronikus kereskedés során, miután az amerikai félvezetőgyártó a várakozásoknál erősebb negyedéves eredményt tett közzé.

SAN JOSE, CALIFORNIA - JUNE 03: A sign is posted in front of a Broadcom office on June 03, 2021 in San Jose, California. Chipmaker Broadcom will report second quarter earnings today after the closing bell and is expected to beat analyst expectations. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)
Fotó: Justin Sullivan / Getty Images

A San José-i központú félvezető- és szoftvergyártó adózott nyeresége 63 százalékkal, 3,07 milliárd dollárra – részvényenként 7,15 dollárra – ugrott a július végén zárult harmadik üzleti negyedévben. A tisztított egy részvényre jutó profit 9,73 dollár volt, 17 centtel jobb a konszenzusos elemzői várakozásnál.

A társaság árbevétele ezzel párhuzamosan negyedével bővült a tavalyihoz képest, a 8,46 milliárd dolláros forgalom csekély mértékben túltett a Wall Street 8,41 milliárdos becslésén is.

A már zajló, negyedik negyedévre vonatkozó céljaival is kellemes meglepetést okozott a Broadcom, amely 8,9 milliárd dolláros forgalommal számol az időszakra. Az elemzők ennél valamivel kisebb, 8,77 milliárd dollár bevételt prognosztizáltak az október végén záruló üzleti év utolsó három hónapjára.

Arra számítunk, hogy az év vége felé is kitart az erős kereslet a végpiacainkon

 – húzta alá Hock Tan vezérigazgató. A cégvezető szerint ugyan a fogyasztói informatikaihardver-kereslet gyenge tendenciát mutat, az infrastrukturális szegmensben viszont továbbra is nagyon jól tartja magát a piac.

Kitiltja az amerikai csipeket a kínai piacról az USA

Az amerikai kormányzat felszólította a nagy amerikai csipgyártó vállalatokat, hogy a legfejlettebb, mesterséges intelligenciához használható csipeket ne exportálják Kínába. Az USA ezzel akarja elkerülni, hogy a technológiát Peking katonai célokra használhassa fel. Az Nvidia és az AMD aggódik, hogy teljesen elveszíthetik a kínai bevételeiket a döntés miatt.