Amerikai tisztviselők arra szólították fel az Nvidia Corp csipgyártó céget, hogy ne exportáljanak több mesterséges intelligenciához szükséges csipet Kínának – írta meg a Reuters. Az USA ezzel akarja megbénítani a kínai cégek fejlődését. Az Nvidia számára jelentős hátrány lenne a kínai piac elvesztése.

1237668131 A Nvidia Corp. semiconductor chip displayed at the Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) Museum of Innovation in Hsinchu, on Tuesday, Jan. 11, 2022. TSMC reported a sixth straight quarter of record sales, buoyed by unrelenting demand by Apple Inc. and other customers for chips produced by the worlds largest foundry. Photographer: I-Hwa Cheng/Bloomberg via Getty Images
Fotó: I-Hwa Cheng / Bloomberg via Getty Images

A szerdai bejelentés után 

a cég részvényei néhány óra alatt 6,6 százalékot estek. 

A vállalat elmondta, hogy az állami szférából érkező tiltás az A100 és H100 csipeket érinti. Ezeket a csúcskategóriás eszközöket a gépi tanulási folyamat gyorsítására tervezték. Az Nvidia jelezte, hogy a amennyiben leállítják az exportot Kína felé, az akadályozni fogja a H100-as csip fejlesztésének befejezését.

A hírre az Nvidia riválisa, az Advanced Micro Devices (AMD) is rosszul reagált, majdnem 4 százalékot estek a papírjai. Az AMD szóvivője elmondta a Reutersnek, hogy a vállalat új licenckövetelményeket kapott, amik megakadályozzák az MI250 mesterséges intelligencia csipjeinek kínai exportját. A cég bizakodó azzal kapcsolatban, hogy az új szabályok az MI100 csipeket nem érintik. A hirtelen visszaesés ellenére az AMD vezetősége úgy véli, hogy az új előírások nem lesznek számottevő hatással a cég üzletére.

Module Shift Manager Guido Gebert presents a 300-millimetre wafer of Advanced Micro Devices (AMD), the US maker of computer chips, 24 October 2006 in Dresden, eastern Germany. AMD, plans to invest 2,5 billion dollars (1,96 billion euros) in expanding capacity at its Dresden factory over the next three years. AFP PHOTO  DDP/NORBERT MILLAUER    GERMANY OUT (Photo by NORBERT MILLAUER / DDP / ddp images via AFP)
Fotó: Norbert Millauer / DDP images via AFP

Az Nvidia arról beszélt, hogy az új szabályt az amerikai tisztviselők azzal magyarázták, hogy 

ezzel lehet kiküszöbölni annak kockázatát, hogy az amerikai termékeket katonai célokra használják fel Kínában.

A Reuters megkereste az üggyel kapcsolatban az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumát, azonban a hivatal nem árult el kritériumokat a kínai felülvizsgálatáról. Annyit közöltek, hogy át fogják tekinteni a Kínával folytatott politikát és a gyakorlati módszereket, hogy a fejlett technológiát megvédhessék attól, hogy rossz kezekbe kerüljön.

Bár jelenleg nem áll módunkban konkrét politikai változásokat felvázolni, átfogó megközelítést alkalmazunk a technológiákkal és a végfelhasználókkal kapcsolatos további intézkedések végrehajtására az Egyesült Államok nemzetbiztonsági és külpolitikai érdekeinek védelme érdekében

 – mondta a minisztérium szóvivője a Reutersnek.

A bejelentés hatására gyorsan eszkalálódhat az amerikai–kínai konfliktus, különösen a Tajvan körüli kérdésekben. A szigeten nem csak az Nvidia, hanem szinte az összes nagy csipgyártó számára gyártanak félvezetőket.

Előre rohan a világ legnagyobb csipgyártója, a TSMC

Hamarosan beindítja a rendkívül fejlett, 3 nanométeres félvezetők tömegtermelését a TSMC, ami 2020 és 2023 között további 23 üzem építését tervezi, hogy enyhítse a a csiphiányt.

A BBC arról ír, hogy az Nvidia- vagy az AMD-csipek nélkül 

Kína nem lesz képes költséghatékonyan például kép- és beszédfelismeréshez használható fejlett számítástechnikai eszközöket gyártani. 

Ezek a funkciók gyakoriak több fogyasztói eszköz esetében is, például az okostelefonokban. Emellett katonai célokra is felhasználható technológiákról van szó, például műholdfelvételeknél fegyverek és bázisok felismerésére, vagy a digitális kommunikáció szűrésére a hírszerzésnél.

Az Nvidia közölte, hogy a legutóbbi negyedévben 400 millió dollár bevétele származott a csipek kínai értékesítéséből. A cégvezetők most aggódnak, hogy a kínai cégek válaszként teljesen elfordulnak az Nvidia összes termékétől. A vállalat mentességet kért a szabály alól, de nem bízik benne, hogy a tisztviselők ezt megadják nekik.

A csipek exporttilalmára nem sokkal azt követően került sor, hogy az Nvidia közzétette előrejelzését a jelenlegi negyedév számairól. A játékipar visszafogottabb teljesítménye miatt 

a cég 5,9 milliárd dolláros árbevételre számít a harmadik negyedévben, ami éves szinten 17 százalékos csökkenést jelent.