A Tesla félreteszi németországi akkumulátor-gyártási terveit – írta szerdán a The Wall Street Journal. Az elektromosautó-gyártó eddig arra készült, hogy Németországban készíti majd az Egyesült Államokban felhasználni kívánt akkukat is.

Tesla
Fotó: Robert Alexander / Getty Images

Az amerikai lap szerint a Tesla most azt vizsgálja, hogy a Joe Biden elnök által augusztus közepén aláírt tengerentúli inflációcsökkentő törvény (American Inflation Reduction Act; IRA) alapján jogosult-e az elektromosjármű- és akkumulátorgyártási adókedvezményekre. Több akkumulátor hazai gyártása ugyanis segítheti az adókedvezményekre való jogosultság megszerzését.

A törvény a cégeknek gyártási adójóváírást, valamint a vásárlók számára külön 7500 dolláros adókedvezményt biztosít bizonyos elektromos járművek után, amelyek akkumulátorai megfelelnek a beszerzési követelményeknek.

A Bernstein Research szerint, ha a Tesla képes lesz az összes gyártási hitelre való jogosultságra, akkor egy 75 kilowattórás akkumulátorcsomag – amelyet a Tesla Model Y kompakt terepjárójának nagy hatótávolságú változatában használnak – csaknem 40 százalékkal válhat olcsóbbá.

Az elemzők szerint egyébként valószínűleg éppen a Tesla és egyik beszállítója, a Panasonic Holdings közös nevadai akkumulátorgyára lesz a törvény egyik legnagyobb korai haszonélvezője.

A Tesla részvényei a hírre szerdán 3,17 százalékkal, 301,4 dollárra drágultak.

Pénteken felavatták az első hazai Tesla MegaPack akkumulátoros villamosenergia-tároló berendezéseket

A telepített három Tesla MegaPack-alapú, lítiumion-akkumulátort tartalmazó konténer 7,68 megawattóra energia tárolását teszi lehetővé.