Az egyik legnagyobb romániai bevásárlóközpont-hálózat bővítését 410 millió euróval finanszírozza egy banki konzorcium, amelynek az OTP csoport ottani leánya és az OTP Bank Nyrt. is a tagja. Ez az összeg természetesen rekord a romániai ingatlanprojekt-finanszírozásban, átszámítva 162,8 milliárd forintról van szó. 

Opened in 2003 Iulius Mall Timisoara is a shopping mall that at the time of its completion was one of the biggest shopping malls in Romania.
Fotó: Shutterstock

A Ziarul Financiar írása szerint ebből a pénzből építik fel a Iulius Mall újabb bevásárlóközpontjait a következő városokban: Jászvásár, Kolozsvár, Szucsáva és Temesvár. A szerződést a Iulius Group és dél-afrikai partnere (Atterbury Europe) írta alá a finanszírozásban részt vevő hitelintézetekkel, az OTP Bank Románia és az OTP Bank Nyrt. mellett az Erstével, a Banca Comercialável és a Raiffeisenlandesbankkal. 

Ez egy benchmark ügylet a romániai számára, és mint a volumene is mutatja, reális alternatívát nyújt a tőkepiaci finanszírozással szemben

 – nyilatkozta a lapnak Marius Persena, a cég operatív igazgatója. 

A 410 millió eurós finanszírozás nem csak önmagában rekord, egyben szintlépés is: az eddigi csúcstartó egy belga befektető (WDP) 230 ezer négyzetméteres logisztikai és ipari ingatlanfejlesztési projektje volt, amelyet 205 millió eurós hitelből finanszírozott, ebben azonban nem volt érintett a magyar központú bank.

A Iulius 20 éves ingatlanfejlesztési tapasztalattal rendelkezik Romániában. A vállalat portfóliójában több olyan ingatlanprojekt található, amely egymilliárd eurót meghaladó beruházással készült el. Jelenleg 310 ezer négyzetméter a kiskereskedelmi létesítményeik összterülete, amelyekben évente 70 millióan fordulnak meg. A romániai irodapiacból pedig 152 ezer négyzetméternyit hasítottak ki maguknak. A társaság a fentiek mellett több, már folyamatban lévő fejlesztésben érdekelt, köztük iparterületek rekonstrukciójában, irodaházak, kiskereskedelmi központok építésében, ezeknek a befektetéseknek az összértéke 650 millió euró.