Megadta elvi jóváhagyását a német kormány a Deutsche Bahn állami vasúttársaságnak a Schenker néven futó logisztikai részlege eladásához – értesült a Reuters hírügynökség, amely úgy tudja, hogy a felügyelőbizottság állítólag még idén dönt az értékesítésről.

Train travelers at the main train station in Munich.
Fotó: Frank Hoermann / dpa Picture-Alliance via AFP

Banki források a Schenkert 12 és 20 milliárd euró közé értékelik, 

bár a végleges számokat befolyásolja a világgazdaság állapota, valamint az ukrajnai háború és az is.

A bankok valószínűleg a következő hónapokban kapnak felkérést az értékesítési folyamat lebonyolítására. A kiszivárgott információk szerint a közvetlen eladás és a tőzsdei bevezetés egyaránt szóba jöhet, időbeli kényszer viszont nincs, akár 2024-ig is kitolódhat a folyamat.

A Schenker privatizációja kérdésében egyébként teljes az összhang az Olaf Scholz kancellár vezette kormánykoalíción belül, a szabad demokraták és a zöldek is támogatják, hogy a Deutsche Bahn kizárólag a németországi személy- és áruszállításra összpontosítson.

Az esseni székhelyű Schenker világszerte 75 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és a Deutsche Bahn bevételeinek több mint egyharmadát adja. 

Az üzletág az első fél évben közel 1,2 milliárd euró üzemi eredményt ért el, ami az egész vállalatot nyereségessé tette.