Az orosz tőzsdén ma először nyitott ki a reggeli devizaszekció február óta, a kereskedésben a rubel egy százalékkal gyengült a dollárhoz képest. A szekció újranyitása a piac normalizálásának része, ami azért is fontos, mert az orosz állam ismét megkezdené az OFZ államkötvények kibocsátását. Ennek célja a költségvetési hiány fedezése vagy újrafinanszírozása, ha más kötvények kifutnak, de előfordult már, hogy bankok megmentésére, újratőkésítésére használták a kibocsátásból befolyó összeget.

rubel
Fotó: Shutterstock

A kötvények kibocsátását aukciós formában hetente tervezik, a kezdés előreláthatóan szeptember végén lesz. A kérdés, hogy mekkora lesz a kereslet az eszközök iránt, hisz a korábban aktív külföldi résztvevők vélhetően távolmaradnak, így a belföldi szereplőkön múlik a siker. 

Az OFZ egy közép-, illetve hosszabb lejáratú amelyet először 1995-ben bocsátottak ki, de az 1998-as orosz válság során a fizetésképtelenség erre a papírra is kiterjedt. A következő években, a fellendülés idején megnőtt az étvágy az orosz papírok iránt, így 2006-tól a külföldiek az OFZ-kötvényt is venni kezdték. 2013-ra 25 százalékra nőtt a külföldi befektetők aránya, ez 2018 elején 34 százalék volt, de még abban az évben visszaesett 27-re a tervezett amerikai szankciók miatt. 

Az idén februárban a háború előtt 18 százalék volt az arány, az új kibocsátások azonban már hetekkel a harci cselekmények megindulása előtt megszűntek, miután a bizonytalan helyzetben a piac étvágya erősen visszaesett irántuk. 

A rubel kereskedését a fegyveres konfliktus elején ugyancsak felfüggesztették, miután a nyugati szankciókat bevezették, és kezdetben az orosz fizetőeszköz iránti kereslet szinte megszűnt. 

A dolláronkénti 80 rubeles árfolyam 150-ig szökött fel, vagyis az orosz fizetőeszköz a felére gyengült. 

Ezt azonban fordulat követte, az árfolyam áprilisra újra 80 volt, majd a rubel tovább erősödött. Az utóbbi hónapokban egy dollárért csak 60 rubelt kellett adni, és ezen a szinten nagyjából stabilizálódott az árfolyam. 

A kora reggeli kereskedési szekció megnyitása önmagában vélhetően nem befolyásolja jelentősen az árfolyamot, ma délelőtt 61 lett a kurzus a dollárral szemben, ami nagyjából egyszázalékos gyengülés.