A befektetési szakemberek túlnyomó többsége stagflációra – lassuló vagy zsugorodó gazdasági teljesítmény mellett magas inflációra – készülnek jövőre a Bank of America legfrissebb alapkezelői hangulatfelmérése szerint.

tőzsde
Fotó: D-Keine / Getty Images

A nagybank által megkérdezett, összesen 854 milliárd dollárnyi felett rendelkező, 309 alapkezelő 92 százaléka válaszolta, hogy trend alatti ütemű gazdasági növekedést és továbbra is magas inflációt vár 2023-ban. A makrogazdasági folyamatok ezzel ellentétes irányú, sokkal kedvezőbb alakulására ugyanakkor egyikük sem számít. Emellett mindössze 7 százalékuk tartja reális forgatókönyvnek, hogy a mérséklődése mellett az áremelkedés üteme is számottevően alábbhagy.

A portfóliómenedzsereket megkérdezték arról is, hogy mit tekintenek az előttünk álló időszak legnagyobb kockázatának. Az erős továbbra is toronymagasan vezet, az alapkezelők harmada ezt tartja a legsúlyosabb kihívásnak. Októberhez képest ráadásul nagyobb arányban nevezték meg a pénzromlást vezető rizikófaktornak.

A geopolitikai helyzet romlása, a szigorú jegybanki politika, valamint a mély globális hármas holtversenyben a második legsúlyosabb kockázat, a megkérdezettek egyaránt valamivel kevesebb, mint ötöde szerint.

Makrogazdasági helyzetértékelésük ismeretében nem meglepő, hogy az alapkezelők változatlanul óvatosak: a felmérés szerint továbbra is alulsúlyozzák a részvényeket, és nagyobb arányban tartanak készpénzt. Az eszközallokáció így még mindig nagyon defenzív, azzal együtt is, hogy az előző hónapban elindult a rotáció az ipari részvények és a bankok, illetve a közművek és a technológiai szektor papírjai felé.

Középtávon ezzel együtt kifizetődő lehet a kockázatvállalás, a következő öt évben ugyanis átlagosan 6,1 százalékos éves hozamot várnak az S&P 500 részvényindextől, ami ezzel fölülmúlhatja a vállalati kötvények és az amerikai állampapírok 4,8, illetve 4,2 százalékosra saccolt hozamát is.