Az Európai Unióhoz fordul a Richter, a Mol és az Egis védelmét kérve Szijjártó Péter az ukrán bánásmóddal szemben – jelentette be pénteken a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Amint Szijjártó Péter hangsúlyozta, az érintett magyar cégek ugyan Oroszországban is jelen vannak, de az ottani működésük semmilyen nemzetközi jogszabályt nem sért, ezért elvárja az Európai Uniótól, hogy lépjen föl az ukrán hatóságoknál azért, hogy a magyar cégeket ne lehetetlenítsék el.

A Richter több tucat termékét már nem engedik forgalmazni a háború sújtotta országban, az eljárást az Egis ellen is elindították, a Mollal szemben pedig bojkottra szólították fel a lakosságot.

A Richter a hónap elején jelentette be, hogy az ukrán jogszabályok változása miatt egyes termékek forgalombahozatali engedélye visszavonható, ha a gyártó Oroszországban működik, és ott adót fizet – írja az ügy kapcsán a Reuters.

A harmadik negyedéves gyorsjelentésében a tőzsdén jegyzett gyógyszergyártó azt is közölte, hogy fellebbezést nyújt be 35 terméke felfüggesztése ellen.

Szijjártó szerint Magyarország nem ellenezné, hogy az ukrán termékek számára az EU-ban jelenleg érvényben lévő teljes vámmentességet 2023 júliusáig meghosszabbítsák.