Az energiaválságnak is vannak nyertesei, az elszabaduló árakkal megszerzett csúcsprofitjukból minden korábbinál bőkezűbben jutalmazták részvényeseiket az olajcégek a harmadik negyedévben. Hozzájárulásuk révén a globális nagyvállalatok összesen 415,9 milliárd dollár osztalékot fizettek ki befektetőiknek, hét százalékkal többet, mint egy éve. Ez egyben új negyedéves rekordot is jelent a Janus Henderson friss adatai szerint.

A Petroleo Brasileiro SA Gas Station Ahead Of Earnings Figures
Fotó: Bloomberg

Ráadásul az egyre borúsabb makrogazdasági folyamatok dacára tízből kilenc cég emelte, de legalábbis szinten tartotta a kifizetés összegét július és szeptember között a brit–amerikai vagyonkezelő háromhavi rendszerességgel összeállított globális felmérése alapján.

Az energiacégek és az ipari cégek jártak az élen, előbbiek 65 százalékkal, utóbbiak pedig bő negyedével több pénzt osztottak vissza, mint tavaly ilyenkor. 

Az olajcégek esetében ez 20 milliárd dollárral megugró kifizetést jelentett, az ő hozzájárulásuk nélkül a 2021-es szinten stagnált volna a vállalati osztaléktömeg. Mindössze két szektorban apadt az a nyersanyagtermelők a rekordszintről visszazuhant árak következtében átlagosan ötödével vágták vissza a kifizetést, a közműcégek pedig hat százalékkal mérsékelték a visszaosztást.

Az amerikai vállalatok a gálánsan fizető bankoknak és pénzügyi cégeknek köszönhetően rekordot döntöttek, igaz, a 6,7 százalékos bővülés némileg elmaradt a globálistól. Ázsiában a tajvani és a hongkongi cégek tettek ki leginkább magukért (és részvényeseikért), Ausztráliát ugyanakkor a bányacégek szűkmarkúbbá válása sújtotta. 

Európában és az Egyesült Királyságban a pandémiát követő gyors felfutást követően érzékelhetően lassítottak a „kifizetési tempón” a cégek. A feltörekvő piacok közül Brazíliában az olajvállalatok húzták minden korábbinál magasabbra a kifizetéseket, míg a kínai növekedést visszafogta, hogy a helyi – főként ingatlanos – vállalatok harmada szűkmarkúbbá vált, igaz, a legnagyobb cégek ezzel együtt is masszív összegeket osztottak vissza.

A legnagyobb kifizetőnek is egy kínai vállalat, a China Construction Bank bizonyult, amely az előző évet leszámítva rendre kibérli magának a vezető helyet a harmadik negyedévben. A második helyen a BHP ausztrál bányacég végzett, megelőzve a brazil állami olajcéget, a Petrobrast.

A top 10-ben további három kínai vállalat – az olajipari CNOOC, a China Mobile Limited mobilszolgáltató, valamint az Industrial & Commercial Bank of China – szerepel, az ázsiai erőfölényt pedig két tajvani cég, az Evergreen Marine Corp konténerszállító, valamint a MediaTek félvezetőgyártó teszi teljessé. Európát és Amerikát ezúttal csupán egy-egy cég, a Rio Tinto bányaipari óriás, illetve a Microsoft képviseli.

Tőzsdei cégek kifizetett osztaléka
 

A tíz legbőkezűbb társaság együttesen 69 milliárd dollárral jutalmazta befektetőit, éppúgy 18,7 százalékot kihasítva a globális tortából, mint tavaly.

A biztató harmadik negyedéves számok tükrében a Janus Henderson 30 milliárd dollárral feljebb srófolta 2022-es várakozását. A kifizetések így az év egészében elérhetik az 1,56 ezermilliárd dollárt, 8,3 százalékkal felülmúlva a 2021-es osztaléktömeget.

Az alapkezelő egyelőre nem adott számszerű prognózist a 2023-ban várható kifizetésekre, ezt csak a jövő év elején teszi majd meg. A kilátások mindenesetre nem felhőtlenek. A lassuló gazdasági bővülés ugyanis a vállalatok osztalékfizetési képességét is befolyásolja világszerte – vetítette előre Matt Peron, a Janus Henderson kutatási igazgatója.