Magyarország sikeresen bocsátott ki zöldkötvényeket a nemzetközi piacon egymilliárd euró összegben – jelentette be Facebook-oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.

A,Pile,Of,Stacked,Wads,Of,European,Euro,Banknotes,On
Fotó: Shutterstock

A 2027. február 22-én lejáró 5 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 5,319 százalék - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A tájékoztatás szerint a papírok hozamfelára 2,50 százalék az EUR midswap felett, ami 3,221 százalékkal van a referenciának számító 2026. október 9-én lejáró német államkötvény (OBL) hozama felett.

A több mint négyszeres túljegyzés azt mutatja, hogy a befektetők a szankciós válságban is bíznak a magyar gazdaságban.

Nem volt ez mindig így. 2008-ban a baloldali kormánynak az IMF-et kellett segítségül hívnia, mert nem tudta fizetni a lejáró adósságokat, a piac nem volt hajlandó finanszírozni Magyarországot.

Ma a szankciós válság ellenére is stabil Magyarország finanszírozása – írta a miniszter.

A bizalom visszanyerését segítette az eredményes adósságkezelés: míg 2010-ben az több mint fele külföldi devizában volt, addig mára ez az arány 25 százalék körüli szintre javult, a külföldiek aránya 65 százalékról egyharmadra csökkent.

„Az energiaválsággal a zöldkötvények jelentősége is megnőtt, az így befolyt forrásokat megújuló energiához kapcsolódó beruházásokra, zöldközlekedésre, környezetbarát fejlesztésekre fordítjuk” – jelentette ki a pénzügyminiszter.

Felbolydult a kötvénypiac, kapósak lettek a magyar állampapírok

A héten további extrém hozammozgásokra számíthatunk.

Legutóbb június 8-án hajtott végre sikeres devizakötvény-kibocsátást Magyarország. Akkor az 1,75 milliárd dollár összegű, 7 éves futamidejű kötvénysorozat hozama 5,46 százalék volt, az 1,25 milliárd dollár összegű, 12 éves futamidejű hitelpapíré pedig évi 5,829 százalék. Ezzel párhuzamosan az Államadósság Kezelő Központ egy 750 millió euró összegű, 9 éves futamidejű sorozatot is kibocsátott, 4,503 százalékos hozam mellett.